1 day(s) ago 0 views
今次同朋友去咗位於石塘咀嘅好螺記,呢間麵店主要以濃郁嘅牛骨湯底同螺螄粉聞名,真係好吸引。餐廳環境簡單舒服,店員服務都好熱情👍。首先嚟個招牌牛骨牛肉原湯拉麵加炸蛋🍜🥚。湯底濃郁香濃,每一口都充滿牛骨嘅濃香。拉麵煙韌爽口,牛肉嫩滑多汁,加上炸蛋一齊食,味道真係一絕!炸蛋外皮香脆,內裡滑嫩,真係食過翻尋味。接著嚟個招牌鍋燒螺螄粉🍲。呢個鍋燒螺絲粉熱辣辣,湯底酸辣夠味,螺螄粉煙韌有嚼勁,每啖都充滿滋味。鍋燒嘅配料豐富,湯底味道濃郁,真係令人食指大動!小食係炸蝦卷🦐🍤。炸蝦卷真係新鮮炸起,熱辣辣嘅感覺超正!外皮金黃酥脆,內裡蝦肉鮮甜彈牙,每一口都充滿蝦肉嘅鮮味,同埋仲有脆卜卜嘅口感,真係唔可以錯過!好螺記📍石塘咀德輔道西406號地舖

好螺記
📍石塘咀德輔道西406號地舖

去石塘咀開工,喺附近搵間餐廳食個快飯,螺螄粉個名聽就聽咗好耐,不過未食過,今日朋友提意「不如試吓」,人生解鎖+1中午食飯時間好多人等外賣行入舖頭有陣特別嘅氣味,可以叫臭,亦可以叫香(?)🤣🤣研究咗陣餐牌,麵飯都可調節辣度:不辣/BB辣/小辣/中辣/大辣飯麵粉上配料有例如配有生菜、蘿蔔乾、酸筍、酸豆腐、炸腐皮、花生、蔥、木耳絲、芫醬等💫招牌鍋燒螺螄飯入口集有啲酸有啲辣嘅特殊氣味,啱送飯,整體胃口大開💫招牌鍋燒桂林米粉食法係先撈勻,再食粉,食完再飲湯👌🏻脆皮燒肉肥瘦肉46分佈,豬皮脆度剛好螺螄粉外形同米線好似,但更煙韌彈牙,口感唔錯💫炸蛋炸蛋蓋滿碗面,入口幾香,螺螄湯頭酸勁強烈,但無想像中咁臭,適合重口味人士,可以一試💫香酥蝦卷叫咗客小食,蝦卷外皮夠薄,爽脆

中午食飯時間好多人等外賣

行入舖頭有陣特別嘅氣味,可以叫臭,亦可以叫香(?)🤣🤣

💫招牌鍋燒螺螄飯
入口集有啲酸有啲辣嘅特殊氣味,啱送飯,整體胃口大開

💫招牌鍋燒桂林米粉

螺螄粉外形同米線好似,但更煙韌彈牙,口感唔錯

💫炸蛋

💫香酥蝦卷
叫咗客小食,蝦卷外皮夠薄,爽脆
懷疑d評論好多都係假,見咁多好評就嚟試下。雖然唔臭但一d都唔好食,湯底似豬骨湯底,一d螺味都無,d配菜又勁少粉嘅份量又少,最好食係酸荀但得個幾條,加12蚊要咗隻炸蛋又油又無蛋香,夾一下就散哂懷疑根本無咩蛋係入面,個大陸女人員工態度又差。係超市買包即煮螺獅粉自己煮仲好食過佢多多聲。未計加餸已經48蚊,CP值非常之低。加一個餸都要12蚊重點係勁少,粉又少食幾啖無哂,不過算,咁難食其實都唔會食哂,一定無可能再嚟食。

2024-12-19 0 views
西環的好螺記店面雖然不大,但環境乾淨舒適,適合吃個快晚餐。餐廳主打味道正宗的廣西粉麵,份量十足,食物質量不錯,價格也非常合理,值得推薦~牛腩拉麵 $48牛腩非常軟滑,湯底鮮美,點了小辣但味道不算辣。加了手掌腐皮+$8,增添了口感,滑嫩的腐皮和牛腩搭配得相得益彰,十分美味招脾鍋燒螺螄粉 $52蜾螄粉份量相當驚人,湯底濃郁,小辣相對而言比較辣,加了炸蛋+$12和牛腩+$18,讓整碗粉層次更加豐富。炸蛋外脆內軟,牛腩軟滑,搭配滑順的粉麵,非常好吃蝦卷 $38蝦卷外皮酥脆,內餡鮮美,口感上佳,非常推薦凍豆漿 $6點了兩支凍豆漿,清爽可口,完美搭配辣粉,解渴一流總體評分環境:7.5/10食物:7.5/10服務:7.5/10抵食:7.5/10-好螺記📍西環石塘咀德輔道西406號地舖

牛腩拉麵 $48

招脾鍋燒螺螄粉 $52

蝦卷 $38
蝦卷外皮酥脆,內餡鮮美,口感上佳,非常推薦

凍豆漿 $6
點了兩支凍豆漿,清爽可口,完美搭配辣粉,解渴一流

總體評分
環境:7.5/10
食物:7.5/10
服務:7.5/10
抵食:7.5/10
好螺記
📍西環石塘咀德輔道西406號地舖
2024-12-15 0 views
今日晏晝去咗一間超多人食米粉店。我同朋友叫咗:牛腩螺螄粉(bb 辣)配生菜,葡萄乾,酸筍,酸豆角,炸腐皮,花生,木耳絲,芫荽牛腩螺螄粉口感豐富,叫咗BB辣辣。但係已經有豐富嘅口感酸酸地辣辣地,好啱胃口。牛腩經過慢燉,肉質鮮嫩。生菜的清脆與酸筍、酸豆角的酸味配合完美,給人一種清新的口感體驗。炸腐皮和花生添加了酥脆的層次感,而木耳絲和芫荽則增添了香氣。招牌牛肉牛骨圓湯拉麵(轉米粉)配生菜,蔥花,芫荽湯底濃郁,牛骨熬制出的湯汁鮮美,牛肉的口感也非常不錯。轉成米粉,但米粉吸收了湯底的鮮香,口感滑順。生菜的加入使菜品更加清新,而蔥花和芫荽則為湯麵增添了香氣。香脆小酥肉用豬肉嘅肉眼配上秘製炸粉同調味料,我同我朋友覺得好好食,非常惹味。秘製酸梅湯酸梅湯令人喜出望外,有曬酸梅湯嘅精髓。一定要試嚇佢哋嘅酸梅湯。我覺得一定要嚟試吓佢哋嘅桂林米粉和柳州螺螄粉。Beef Brisket Luosifen (BB Spicy)Served with lettuce, raisins, pickled bamboo shoots, pickled green beans, crispy tofu skin, pe
今日晏晝去咗一間超多人食米粉店。我同朋友叫咗:
牛腩螺螄粉(bb 辣)
配生菜,葡萄乾,酸筍,酸豆角,炸腐皮,花生,木耳絲,芫荽

招牌牛肉牛骨圓湯拉麵(轉米粉)
配生菜,蔥花,芫荽

秘製酸梅湯
我覺得一定要嚟試吓佢哋嘅桂林米粉和柳州螺螄粉。

Served with lettuce, raisins, pickled bamboo shoots, pickled green beans, crispy tofu skin, peanuts, wood ear mushrooms, and cilantro.

Signature Beef Bone Broth Ramen (with Rice Noodles)
Served with lettuce, green onions, and cilantro.

This dish features a rich texture and is ordered spicy (BB spicy). It has a delightful balance of sour and spicy flavors, making it very appetizing. The beef brisket is slow-cooked, resulting in tender meat. The crispness of the lettuce pairs perfectly with the sourness of the pickled bamboo shoots and green beans, providing a refreshing taste experience. The crispy tofu skin and peanuts add a crunchy layer, while the wood ear mushrooms and cilantro enhance the aroma.

The broth is rich and flavorful, made from simmered beef bones, and the beef has a great texture. When switched to rice noodles, they absorb the delicious broth, resulting in a smooth texture. The addition of lettuce makes the dish even fresher, while the green onions and cilantro add to the fragrance.

Crispy Pork
Made with ribeye pork coated in a secret batter and seasoning, my friends and I found it very tasty and incredibly flavorful.

Secret Sour Plum Drink
The sour plum drink is surprisingly delightful, capturing the essence of sour plum perfectly. You must try their sour plum drink!

好螺記,位於西環,專做廣西正宗桂林米粉,好吸引既傳統食法😍仲有中式拉面、螺絲粉、肥腸飯咁,全部都係中國特色滋味✨相當吸晴試下桂林米粉,招牌鍋燒桂林米粉,BB辣,配左靈魂秘制滷水,香油生菜,蘿蔔乾,黄豆,酸豆角,葱,芫茜🌿見到都吸引🤩桂林米粉正宗吃法,先撈匀食粉,好香既滷水加香料味,米粉粗身好似米線咁,爽身得黎彈牙,口感好正🤤非常好味加左煎蛋,同撈米都好夾👍🏻豆腐串本身已經浸左湯汁,勁惹味🥳米粉食完唔夠仲可以免費加,食到你爽為止,不過其實本身已經好大碗😙香脆小酥肉,份量好多既小食,肉質真係幾酥,嫩滑,飲埋秘制酸梅湯,正🤞🏻相當有風味既中菜,想試下廣西口味既一定要黎下👏🏻👏🏻

桂林米粉
招牌鍋燒

豆腐串
秘制酸梅湯

相當有風味既中菜,想試下廣西口味既一定要黎下👏🏻👏🏻
桂林米粉
招牌鍋燒
豆腐串
秘制酸梅湯
2024-12-01 79 views
西環嗰頭特別多特色小店,而且性價比都好高,每次經過都聞到好濃郁嘅酸筍味道,而且有唔少街坊幫襯,今次衝住佢哋嘅臭臭螺絲粉去🏃‍♀️!除咗螺絲粉,仲有拉麵、桂林米粉同埋飯類可以選擇~-——————————————🐖◖虎皮豬手螺絲粉◗ $94螺絲粉質感爽滑,味道酸辣,加咗炸蛋(+$12)同鴨掌(+$14),湯汁均勻包裹麵條,加咗超多配料,整體口感更豐富,湯底味道濃郁,酸辣過癮!虎皮豬手同鴨掌炆得軟腍入味,炸蛋浸湯好香蛋味,食落辣辣地🌶️🐂◖招牌牛肉牛骨原湯拉麵◗ $66呢碗加咗牛丸(+$18),湯底微辣,牛丸有三粒,彈牙爽口,牛肉片牛味都幾濃,拉麵麵條比較吸味,軟硬程度適中,幾好食😋🥓◖香脆小酥肉◗ $35小酥肉裹上粉漿拎去炸,酥脆香口,有炸雞感覺,咬落唔會覺得好厚粉🥤◖Zero◗ 跟餐+$6🥣◖秘製酸梅湯◗ 跟餐+ $6🌟Encore指數:8/10
-——————————————
🐖◖虎皮豬手螺絲粉◗ $94

🐂◖招牌牛肉牛骨原湯拉麵◗ $66

🥓◖香脆小酥肉◗ $35

🥤◖Zero◗ 跟餐+$6
🥣◖秘製酸梅湯◗ 跟餐+ $6

🌟Encore指數:8/10
今日係西環釣完魚,就同奴才爸係西環搵食,記得之前見過附近有間食螺螄粉,一於捉佢去🤭呢度除左螺螄粉之外,仲有牛骨拉麵、桂林米粉、牛腩飯等,唔食螺螄粉嘅朋友仔都可以陪食螺螄粉嘅朋友食🤭小酥肉酥炸肉條,上再枱新鮮熱辣非常香😍外面炸漿夠晒薄但食落又夠酥脆🤤牛腩桂林米粉奴才爸食呢個,加左肥腸😌先乾撈食再後加湯,牛腩好入味而且一樣炆得好淋唔鞋口,佢就最讚賞個肥腸夠晒味而且清理得好乾淨冇怪味👍🏻虎皮豬手螺螄粉我仲加左炸蛋🍳😍個粉非常足料!虎皮豬手好大隻😍豬手炆到淋晒好有骨膠原feel😌而個炸蛋梗係要吸滿湯汁先食啦🤤呢度超佛心,粉同小料(例如木耳、筍之類)係任加‼️😳食完唔夠喉可以再添,總之食到你夠為止🤭🤑 人均消費:~$95🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:好螺記 (西環)西環石塘咀德輔道西406號地舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkre

小酥肉

牛腩桂林米粉

虎皮豬手螺螄粉

🤑 人均消費:~$95
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:好螺記 (西環)
西環石塘咀德輔道西406號地舖

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #西環美食 #廣西正宗 #螺螄粉 #桂林米粉 #好螺記
2024-11-28 89 views
之前黎過一次食螺絲粉覺得幾好食,今次再嚟轉食牛骨拉麵,估唔到拉麵做得同樣出色招牌牛肉牛骨原湯拉麵$48試新品梗係佢個招牌喇,個牛骨湯底好純唔會太濃而家拉麵硬身少少系大食妹鐘意的質感牛肉相對比較薄身,唔算好出眾虎皮豬手+$25另外加錢叫咗佢個豬手試吓,虎皮豬手係炸左嘅豬手,食到勁厚嘅膠質叉燒螺獅飯$52螺絲飯啲配菜都幾多,有齊花生、芫荽、竹筍等叉燒稍為瘦左點,加配嘅滷蛋都幾入味香脆小酥肉$35極度推介小食小酥肉,雖然係小食,但係個份量就真係唔惹少豬肉裹住啲麵粉嚟炸,大概有20條左右,薄薄粉皮好酥脆兩個人share都食唔晒

招牌牛肉牛骨原湯拉麵$48
試新品梗係佢個招牌喇,個牛骨湯底好純唔會太濃
而家拉麵硬身少少系大食妹鐘意的質感
牛肉相對比較薄身,唔算好出眾
虎皮豬手+$25
叉燒螺獅飯$52
螺絲飯啲配菜都幾多,有齊花生、芫荽、竹筍等
叉燒稍為瘦左點,加配嘅滷蛋都幾入味
香脆小酥肉$35
極度推介小食小酥肉,雖然係小食,但係個份量就真係唔惹少
豬肉裹住啲麵粉嚟炸,大概有20條左右,薄薄粉皮好酥脆
兩個人share都食唔晒

2024-11-27 55 views
今日同個好鍾意食辣既朋友仔食飯 佢就提議食廣西菜 咁我地就去試下🥰呢間餐廳係香港大學站一出一條直路就到 非常易搵 係一個L形既舖 紅色既招牌令我地好易locate到 入到去 都幾多唔同種類既粉食 唔只得螺螄粉 仲有桂林米粉等 招牌牛肉牛骨原湯拉面配左生菜 蛋 芫茜 蔥花 黎到都覺芫茜幾多 岩晒鍾意芫茜既我 本身想試真牛骨湯 所以都冇揀到辣 飲得出係用左一段時間煲出黎 岩晒唔鍾意濃湯既人 牛肉方面都比我預期中多 雖然呢到免費加粉 但我食完呢碗都飽了 可能男仔會比較需要柳洲牛肉螺螄粉粉入面有牛肉 酸豆角 筍 花生 炸腐皮 揀左BB辣 加炸蛋個湯偏酸 唔食得辣既人都可以食🤭 下次我會叫小辣啦 無網上d人講既臭味咁勁 (入到舖頭味都唔算太勁)應該係就左香港人既口味 無咁濃烈 香脆小酥肉第一次試呢個 炸得爽脆 肉亦都十分彈牙香酥蝦卷香酥蝦卷上面配左沙律醬 唔太熱氣 蝦味都出豆漿唔貴但好飲🥰跟餐都係$6 酸梅汁酸酸甜甜 消滯🥰

入到去 都幾多唔同種類既粉食 唔只得螺螄粉 仲有桂林米粉等

唔貴但好飲🥰跟餐都係$6

酸梅汁
酸酸甜甜 消滯🥰
2024-11-26 58 views
去開西環嗰邊剛好整完牙有啲肚餓,想食返碗粉 哈哈,當然要食返啲想食嘅就食螺螄粉 平日響屋企唔敢食 食完又一浸味喺度屋企人唔鍾意 而家出街食實在太好啦 招牌燒鍋螺螄粉 揀咗BB辣 都有螺螄粉湯底廣西嘅風味 香濃湯底加小小辣10分惹味 不禁食完一啖再食多一啖,好快就食晒啦 配料有生菜筍豆角花生木耳蔥香茜脆皮豬頸肉 好似燒肉咁 但係好薄身好香脆招牌牛肉牛骨原湯拉麵拉麵煙韌彈牙 牛骨湯充滿牛肉香 呢碗揀唔辣嘅湯底鹹香 而且爆香茜又有一隻蛋 仲有主打嘅牛肉薄片好易入口再叫多兩包檸檬茶解一解渴正呀好螺記 (西環)西環石塘咀德輔道西406號地舖#好螺記#西環美食#廣西風味#螺螄粉#hkfoodblogger #hkfoodie
去開西環嗰邊剛好整完牙
招牌燒鍋螺螄粉
脆皮豬頸肉 好似燒肉咁 但係好薄身好香脆
招牌牛肉牛骨原湯拉麵
拉麵煙韌彈牙 牛骨湯充滿牛肉香 呢碗揀唔辣嘅
湯底鹹香 而且爆香茜又有一隻蛋
仲有主打嘅牛肉薄片好易入口
再叫多兩包檸檬茶解一解渴正呀

好螺記 (西環)
西環石塘咀德輔道西406號地舖
#好螺記#西環美食#廣西風味#螺螄粉
#hkfoodblogger #hkfoodie
係門口見到菜單寫免費加底加小料,點餐之後問服務員係咪免費加小料,點知巨態度差得不得了,好大聲咁鬧人,「小料唔係已經加佐了嗎?」搞得我仲以為睇錯!點餐陣時都係黑口黑面,問巨咩係鍋燒,就好唔耐煩咁話,「尼度唔係寫佐咯!」後邊叫巨加粉,因為檯面寫佐係「加粉加底免費」,仲以為底同粉唔係同一樣野。如果係同一樣野,你唔洗寫兩次掛?問巨加底係咩意思,態度勁差大聲鬧人,「咁咪就係加粉啊,都寫係檯面度了」。當時餐廳完全冇咩人,一直玩手機,根本唔洗咁樣態度鬧人?後邊我同朋友傾,巨仲好大脾氣同我講,「你講咩?」味道好一般,就憑尼個態度唔會再光顧。快d折笠算數!

味道好一般,就憑尼個態度唔會再光顧。快d折笠算數!
2024-11-23 37 views
好螺記主打廣西風味🥢招牌鍋燒桂林米線 $48撈麵方式 後加湯秘製醬油汁好惹味 就咁撈都好食😋米線Q彈 有啲切片燒肉 外皮脆脆🐮牛腩 +$15炆得入味 肥瘦均勻👍🏻🍜牛肉拉麵 $48麵質有啲似蘭州拉麵 不過幼身啲牛肉睇落冇咩脂肪 但吾嚡口湯底系牛骨湯 所以同個麵好夾 加左bb辣 層次再豐富啲🤗🐷叉燒 +$12💭價錢街坊 而且仲可以免費添麵 好抵食😂
好螺記主打廣西風味

價錢街坊 而且仲可以免費添麵 好抵食😂

招牌鍋燒桂林米線
牛肉拉麵
2024-11-23 66 views
今日喺西環放工路過俾一間全紅色舖面嘅餐廳吸引住叫好螺記望下menu 啲野又啱食而且仲主打任添小粉同埋配料啱晒我啲大胃王😎一於就入去試吓啦✨牛肉桂林米粉🐮🥩配菜有生菜,露荀,豆角,花生,木耳,䓤同埋芫茜🌿粉麵仲可以自己揀辣度🌶️自己都食得辣今次試下小辣🌶️麵好大碗🍜麵條原來係米線牛肉有好多塊,係滷水牛肉🥩🥩🥩食落唔硬,食落又有牛味碗麵望落好似冇湯但原來係啲麵同配料都蓋過湯辣味加咗落湯🌶️🍜小辣都唔係好辣反而餐枱上提供嘅辣椒油就真係辣😂叫咗一次加粉🍜真係有得加幾impress 餐廳會兌現承諾✨香脆小酥肉🔥🐔🍗小酥肉係即炸上菜時熱辣辣好新鮮好香好大兜載住滿滿嘅酥肉酥肉上曬咗小小調味粉🧂食落唔辣,微鹹,帶肉酥肉香酥肉似係雞肉🐔啖啖肉冇肥膏餐廳位置闊落通風又好充足💨💨食碗熱辣辣嘅辣麵都冇出汗餐廳侍應態度親切👍🏻上菜時會放喺食客面前呢個價錢食到碗粉麵仲可以免費加底👍🏻👍🏻性價比甚高🤟🏻
今日喺西環放工
路過俾一間全紅色舖面嘅餐廳吸引住
叫好螺記
望下menu 啲野又啱食
而且仲主打任添小粉同埋配料
啱晒我啲大胃王😎
一於就入去試吓啦

✨牛肉桂林米粉🐮🥩
配菜有生菜,露荀,豆角,花生,木耳,䓤同埋芫茜🌿
粉麵仲可以自己揀辣度🌶️
自己都食得辣
今次試下小辣🌶️
麵好大碗🍜
麵條原來係米線

牛肉桂林米粉

牛肉有好多塊,係滷水牛肉🥩🥩🥩
食落唔硬,食落又有牛味

碗麵望落好似冇湯

上菜時熱辣辣好新鮮好香
好大兜
載住滿滿嘅酥肉

酥肉上曬咗小小調味粉🧂
食落唔辣,微鹹,帶肉酥肉香
酥肉似係雞肉🐔

呢個價錢食到碗粉麵仲可以免費加底👍🏻👍🏻
性價比甚高🤟🏻

2024-11-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
牛肉桂林米粉
2024-11-21 56 views
招牌鍋燒桂林米粉 + 豬皮怕辣既我叫左BB辣剛剛好隨麵已經有炸既連皮豬頸肉係乾撈麵再配碗湯係食完麵後飲湯係重胡椒味再帶少許中藥味, 飲唔慣直接食一半時倒落去變湯麵都唔錯豬皮又入味又淋, 夾埋莞茜食係絕配呀!虎皮豬手螺螄粉+炸蛋加上酸筍、木耳、花生、油炸腐竹虎皮豬手其實係豬蹄先炸得透徹, 再以滷水煮入味 做到皮酥肉糯既效果, 軟到有少少難夾起!螺螄粉無坊間既咁臭但仍然係好惹味, 特別係食完唔口渴識食一定要叫隻炸蛋嗦湯黎食凍豆漿唔會太甜, 入口順滑酸梅湯覺得還可以, 但份量有點小, 下次會選擇第樣飲品
招牌鍋燒桂林米粉 + 豬皮
怕辣既我叫左BB辣剛剛好
隨麵已經有炸既連皮豬頸肉
係乾撈麵再配碗湯係食完麵後飲
豬皮又入味又淋, 夾埋莞茜食係絕配呀!
虎皮豬手螺螄粉+炸蛋
加上酸筍、木耳、花生、油炸腐竹
虎皮豬手其實係豬蹄先炸得透徹, 再以滷水煮入味
做到皮酥肉糯既效果, 軟到有少少難夾起!
螺螄粉無坊間既咁臭但仍然係好惹味, 特別係食完唔口渴
識食一定要叫隻炸蛋嗦湯黎食
凍豆漿
唔會太甜, 入口順滑

酸梅湯
覺得還可以, 但份量有點小, 下次會選擇第樣飲品
2024-11-18