2024-04-21 57 views
講到泰國野去通常都會去九龍城,但朋友就話佢食過呢間位於西營盤嘅泰國菜小店,一直念念不忘,就帶我黎試下啦!椰汁雞湯 $68通常去泰國餐廳都會飲冬陰功湯,但朋友極力推薦呢個椰汁雞湯,就一於試下佢!呢個湯頭非常濃郁,啖啖帶椰奶的鮮甜,而家香氣極重,又夠足料,正呀!爆炸軟殼蟹 $128呢個爆炸軟殼蟹,蟹肉幼嫩,又香又辣,好適合做下酒菜,非常美味,我同朋友都係好鍾意食海鮮,覺得呢一個做法嘅軟殼蟹好有新鮮感好好味!鹹蛋魷魚 $108魷魚本身已經好鮮甜好食,再夾埋惹味嘅鹹蛋黃,個種奶香濃郁味道同埋酥脆可口嘅口感,濃而不膩,相當出色。黃咖喱炒虎蝦 $158呢隻虎蝦未食就已經知道係啖啖肉,超級大隻,咬落好結實唔會鬆散,係屬於好新鮮嘅蝦。配上香醇濃郁嘅黃咖哩,完全係食極唔停口。所以我哋都加咗個印度薄餅,撈埋啲汁嚟食簡直係一流!泰式炒金邊粉 (雞) $88食泰國菜就一定要嗌金邊粉啦,呢個金邊粉屬於較甜嘅口味,唔會話好辣,而且炒得夠乾身,推薦!

椰汁雞湯 $68

爆炸軟殼蟹 $128