2024-12-24
以前爸爸仲做緊生意嘅時候,我哋每年都會去西貢食海鮮,主要係同佢嘅生意夥伴聯絡感情,擺番幾圍大家開心吓。西貢海鮮,出晒名,每次都開懷大食,飲下酒一樂也。爸爸預先寫好菜單,店員服務殷勤,有禮貌,很快招呼好我們便上菜。酒糟粉絲蒸鮮元貝即叫即制,在餐桌上仍能享受新鮮熱辣的鮮元貝,酒糟增加趣味性,味道確實相當特別。酒糟的香氣和淡淡的甜味,艷紅的外表,增強元貝海鮮的鮮味,賣相更加豐富。粉絲吸收了酒糟的味道,口感滑溜,酒香與元貝搭配十分和諧。椒鹽鮮鮑魚勝記 出品的椒鹽鮮鮑魚,味道非常出色,多人食嘅話擺盤亦十分精美。鮮味十足的鮑魚,本身肉質鮮嫩,富海洋鮮味,口感滑順。椒鹽調味令鮑魚外層更加香脆,配合蒜香和微辣,口感增添了層次感。泰式糟池龍蝦 伴 脆米粉平常嚟西貢食海鮮都係食清蒸或者蒜蓉的煮法,龍蝦一般都係食上湯。今次就好有驚喜,泰式的做法。泰式糟池更加好味,食到檸檬草、魚露和辣椒的清新和香辣。龍蝦肉質鮮嫩,與泰式醬料,令人回味無窮。泰式糟池色香味俱全,色彩鮮艷,視覺上就很吸引,加上香氣四溢,在席間大家都食欲大增。值得一試伴脆米粉,泰式糟池醬汁濃郁,脆米粉酥脆可口,搭配相得益彰。香煎手打墨魚餅煎得金黃香
西貢海鮮,出晒名,每次都開懷大食,飲下酒一樂也。
酒糟粉絲蒸鮮元貝
椒鹽鮮鮑魚
泰式糟池龍蝦 伴 脆米粉
香煎手打墨魚餅
煎得金黃香脆,手打增加彈性,優質墨魚達到口感鮮嫩,甜美多汁充滿墨魚味。
蝦乾炒菜心
鹹香的蝦乾,清甜的菜心,好滋味!
自家製糕點
好特別的益力多糕品呢!
還有其他精美小菜,下次可以約埋多啲朋友嚟西貢再品嚐。