2023-12-21
觀塘一向出名多工商廈食肆😋,由於租金相宜,好多初創小店都隱藏係呢到等大家發掘🤗,今次想介紹嘅小店係由幾個年輕人初創經營,食物款式多樣化🤩,有傳統台式菜🇹🇼之餘又有各種創意菜式👍🏻,聽幾個朋友食過口碑唔錯,於是就嚟咗壹.01試下,店內鋪頭面積雖然唔大,但座位算係寬敞,燈光💡光猛又舒適,坐得舒服,難得好耐都無食過台灣野,今次就決定叫多幾樣食返夠本!🥳-熔岩蛋之戀🫔 (拉絲芝士火腿蛋餅) - HKD 43講起台灣菜,都會諗起蛋餅🫔,我地就緊係叫返個嚟做開胃菜先啦😆!依款拉絲芝士🧀火腿蛋餅聽聞係招牌人氣小食之一,蛋皮🥚表面脆脆地又煙韌,咬到入面有大量芝士,多到可以拉絲添😍!如果係芝士控嘅真係會幾驚喜,食到入面仲有火腿,夾埋表面嘅千島醬,口感層次相當豐富,係一道好吸引嘅邪惡小食呀😋-脆炸鮮奶卷🌯‧古早芋泥二文治🥪 - HKD 48見到餐牌寫二文治🥪,好奇係咩嚟就叫咗試下😆,原來係兩塊剛炸嘅餅乾🫓夾住芋泥, 餅乾外層食落好脆🤤,中間芋泥比想像中厚😋,咬落濃郁,香芋味充斥整個口腔,好有滿足感!鮮奶卷🌯外層都好鬆脆,內層就有香濃嘅鮮奶🥛係口腔爆發,多重口感令人回味🤩-芒果魯肉飯🥭🍚 - HKD 58見
熔岩蛋之戀🫔 (拉絲芝士火腿蛋餅) - HKD 43
脆炸鮮奶卷🌯‧古早芋泥二文治🥪 - HKD 48
芒果魯肉飯🥭🍚 - HKD 58
見到芒果🥭加魯肉依個咁有創意嘅配搭,忍唔住叫嚟試下先😋!第二度真係未見過😆,芒果食落好新鮮甜😍,魯肉煮得幾入味,份量又唔少,雖然依個配搭睇落好怪🙈,但食落去又意外地夾👍🏻,芒果嘅清新微甜用嚟解魯肉嘅油膩真係啱啱好😗,又惹味, 食到停唔到口呀🤤
牛肉便當🍱 - HKD 67
肥牛🐮加牛肉汁一齊食,入味之餘又保留到牛肉嘅味道,份量都唔少,幾有誠意👍🏻,而牛肉飯嘅靈魂—洋蔥🧅都有香濃嘅牛肉香味,令人胃口大開😋
雙檸冬瓜茶🧋 - HKD 17
冬瓜茶🧋係著名嘅台式飲品之一,清熱又解渴,依度嘅冬瓜茶加埋檸檬🍋落去,飲落唔會好似平時冬瓜茶咁甜,有微微嘅檸檬酸味,增添咗幾份清新感,飲完更開胃😆,有咗依杯就算食多幾嚿魯肉🐷同芝士🧀都唔覺得油膩呀!
熱豆奶🥛 - HKD 10
暖暖嘅豆奶飲落好舒服,平凡好飲得嚟又健康🤓,食飽之後飲一杯真係不自覺地發出「嗝」的感覺🙈
總括而言壹.01嘅味道係唔錯😊,餐牌選擇多之餘又不失創新😎,而且價錢實惠,食物配搭比較健康無咁油膩~而且職員服務態度都唔錯,令人坐得舒服,仲有WIFI提供,俾大家係都市繁忙中休閒一下😗,如果再經過觀塘嘅話都會想再嚟一次👍🏻