2024-10-09
近期喺非常人氣,在香港大行其道嘅漢堡扒專門店越開越多,而且質素要求亦越嚟越高,我呢個漢堡扒迷都唔例外,朋友仔推薦咗我一間位於觀塘成業工業大廈嘅「牛霸王 Wagyu Donburi 」,主打手打和牛漢堡扒飯,被譽為近期評價甚高嘅小店,今日就去觀塘一上去試吓😋▪️手打和牛漢堡扒丼飯(每日限量) $ 138賣相已經令人垂涎欲滴,用上層層疊的方法擺盤,最底層由醬汁開始、日本米使用的白飯、和牛漢堡扒、芥辣酸瓜蓉、蘿蔔蓉、日本蘭王蛋黃、紅椒絲,首先白米飯相當軟熟好食,漢堡扒肉質軟腍腍又Juicy,配上帶美味香甜嘅漢堡醬,已經非常好食,酸瓜蓉和蘿蔔蓉可以中和膩感,再加上流心蛋黃,味道一絕,質素是近期吃過數一數二之高▪️日式胡麻沙律 + $ 18 / 蜂蜜綠茶(凍) + $ 5而且點任何一個丼飯,仲可以加錢配搭小食和飲品,這個沙律蔬菜和蕃茄都非常新鮮,配上日式胡麻醬醬汁,非常開胃,再配上一口冰凍蜂蜜綠茶,非常滿意的午餐
▪️手打和牛漢堡扒丼飯(每日限量) $ 138