2024-07-09 147 views
House FiftyEight今日要介紹觀塘一間西餐廳叫「House FiftyEight」,呢間餐廳位置就喺電訊數碼大樓4樓,原來電訊數碼大樓就喺駿運士多隔離,有升降機上去超方便,輪椅人士想去幫襯都無任何阻礙,餐廳入面超級闊落,呢度仲有戶外座位,店員超級細心,幫我揀好座位之後,仲同我講14:15lunch set全單七折,下午三點至晚上八點happy hour飲品及杯裝酒類買一送一,cocktail係唔包括買一送一,食完之後睇到電視播緊早排Viu TV搞嘅「神之調酒師」比賽節目,原來呢度有d店員仲識入面嘅參加者,我都鐘意飲Cocktail,最後問女店員呢度有冇cocktail飲,女店員就話整一杯比我飲!1.慢煮美國安格斯頂級牛板腱+蘑菇湯+餐包$148+白飯$10+凍檸茶$3(9/10)呢個慢煮美國安格斯頂級牛板腱有少少筋位太多,我叫咗5成熟,整出嚟over咗5成,我估大約6-7成熟,有少少韌,都好重牛味,旁邊配菜仲有炸薯仔、番茄仔、翠玉瓜同都幾多嘅菇。蘑菇湯好重菇味,湯好濃稠,每一匙放入口都充滿粒粒蘑菇粒。餐包夠軟熟,仲比埋牛油你自己搽,餐包搽上牛油更加正。我再加$10配埋白飯,
House FiftyEight

呢個慢煮美國安格斯頂級牛板腱有少少筋位太多,我叫咗5成熟,整出嚟over咗5成,我估大約6-7成熟,有少少韌,都好重牛味,旁邊配菜仲有炸薯仔、番茄仔、翠玉瓜同都幾多嘅菇。蘑菇湯好重菇味,湯好濃稠,每一匙放入口都充滿粒粒蘑菇粒。餐包夠軟熟,仲比埋牛油你自己搽,餐包搽上牛油更加正。我再加$10配埋白飯,最後加多$3叫杯凍檸茶!

2.澳洲去骨羊臀肉+雜菜湯+餐包148+意粉$10+凍奶茶$3(9.5/10)
第一次食羊臀肉,完全食唔到羶味,我叫咗7成熟,我知道羊唔可以叫得太生,或者可能臀肉結實令到羊臀肉都有少少,都唔錯幾好食,旁邊配菜仲有炸薯仔、番茄仔、翠玉瓜同都幾多嘅菇。雜菜湯食落酸酸辣辣,入面大量椰菜、紅蘿蔔同蕃茄等。餐包夠軟熟,仲比埋牛油你自己搽,餐包搽上牛油更加正。我再加$10配埋意粉,最後加多$3叫杯凍奶茶!

3.薯條$16(9.5/10)
呢兜薯條係即叫即炸,打哂全部卡都仲熱,薯條係幼長,咬落好脆身,旁邊仲放咗一兜茄汁比你點!

4.Classic Cocktail$78(9/10)
Old Fashion
Whiskey, Sugar,Angostura Bitters
呢杯用咗whisky做酒底,再加少少橙皮汁落去,杯邊再加埋橙皮汁,飲落有少少橙味,聞落都有少少橙味,唔算太重酒味,幾好飲!

2人總共價錢$260.2+$78,有加一服務費!

個人口味總評分:9.25/10

@house_fiftyeight

地址:觀塘駿業街58號電訊數碼大樓4樓

#HouseFiftyEight #觀塘好去處 #觀塘美食 #觀塘 #樓上酒吧 #西餐廳 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong