2022-10-10
𝟚𝟠.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚📌壹.01 (觀塘) @1.01_ig 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號🔎#hkfoodieat_觀塘 💸人均消費: $60-100🪴評分: 4.7/5🈶加一服務費🖇餐廳2:30後會有9折🎊飲品都有半價優惠喔🎉餐廳分類🔖 #hkfoodieat台灣菜🧋#hkfoodieat黃店💛 觀塘除咗塞車仲有壹.01😈最近發現咗呢間喺觀塘嘅平民台式餐廳💗店舖環境光線充足而且裝潢用色清新柔和🫧牆上嘅裝飾簡單得嚟又幾文青🪴入到去就好似去咗鬧市中嘅淨土嘅感覺✨呢間暫時係我喺香港食到最啱口味嘅台灣菜🥹聽講仲係健康無味精而且性價比好高😻良心小店絕對值得支持💛𐂂壹.01芒果滷肉飯 ($58)用芒果配上滷肉飯真係創意十足🥭平時食滷肉飯食到一半都會覺得好膩🙈但佢哋用咗肥瘦均勻嘅滷肉配上咗芒果嘅甜味去中和咗肥肉所帶嚟嗰種好膩嘅感覺🥰成個配搭非常和諧😋配菜仲有雪菜同椰菜🥬個人覺得雪菜為滷肉飯增加咗風味同口感🫶🏻另外賣相相當吸引👻每一樣餸菜都擺得好整齊同埋好色彩繽紛🌈睇嚟芒果師除咗有創意仲好有藝術細胞呢🎨𐂂薑蔥手撕雞飯 ($55)手撕雞飯嘅雞肉係有醃過嘅幾入味🐔撈埋啲飯同埋薑蔥好惹味🌷佢其他配菜
📌壹.01 (觀塘) @1.01_ig
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號
🔎#hkfoodieat_觀塘
💸人均消費: $60-100
🪴評分: 4.7/5
🈶加一服務費
🖇餐廳2:30後會有9折🎊飲品都有半價優惠喔🎉
芒果滷肉飯
𐂂壹.01芒果滷肉飯 ($58)
薑蔥手撕雞飯
𐂂薑蔥手撕雞飯 ($55)
手撕雞飯嘅雞肉係有醃過嘅幾入味🐔撈埋啲飯同埋薑蔥好惹味🌷佢其他配菜都豐富🌻有白菜、茶葉蛋同芽菜絲等等🍳整體嚟講唔錯而且份量都足夠😙鍾意重口味少少嘅嗌呢個一定會鍾意❤️
芋泥肉鬆脆皮蛋餅
𐂂 芋泥肉鬆脆皮蛋餅 ($39)
蛋餅非常之有驚喜🥳本身我哋兩個都係唔鍾意食頭嘅人類😂因為嗌咗好多鹹食諗住平衡翻所以嗌個甜食🌟微甜又綿密嘅芋泥加埋肉鬆俾厚薄適中又脆脆哋嘅蛋餅皮包住😍食落口十分滿足🙌🏻無論係當甜品定鹹食都一流!
𐂂蜜汁台灣腸 ($15)
蜜糖包裹住個脆超脆嘅台灣腸🤤大大啖肉咁咬落去真係勁滿足😭
𐂂 鹽酥雞球(單份) ($18)
鹽酥雞炸得非常脆🐓新鮮炸落咬開仲有餘溫喺入面👾調味亦都十分惹味🍴
𐂂 大雙檸冬瓜茶 ($41)
平時都唔鍾意飲得太甜🍬冬瓜茶加上檸檬同青檸中和咗佢嘅甜味🍋加埋寒天令到佢口感十足✨
𐂂 大黑糖珍珠鮮奶茶 ($40)
珍珠好Q彈同埋茶味濃啲🧋適合鍾意飲奶茶飲重茶味啲嘅人🍵就算係黑糖都唔會太甜啱翻香港人口味🫖