2013-04-13 42 views
Piccolo乃家中表姨甥們MAN(”MAN”其實係佢地三個英文名以字頭組合而成o既花名)最喜愛之食店也!適逢學校復活節假期,表姐同姨媽得知Piccolo喺小肥公司附近開左近分店,於是就大伙人約埋去食lunch。Piccolo灣仔分店位於灣仔核心地段,地鐡出口都只係要行幾分鐘,十分方便。雖然舖頭細細間,不過因為有張長梳化,所以感覺好有家庭feel,細細粒o既MAN又可以隨意喺梳化上趴動,就連我地手抱BB阿O仔都想同三個MAN一齊玩。小肥最欣賞就係餐廳內勤奮o既伙計,其中Joey哥哥最為落力;雖然招呼我地成枱大人細路咁吃力,但係佢依然可以笑容滿臉地滿足我地所有要求,真係感激,感激!記得公司同事講過話老細好鍾意食pizza,所以就問Joey哥哥攞張外紙,可惜佢話暫時未有,但絕對唔介意我拍下menu,再打電話落order。當日我地人多,由姨媽負責叫野食黎大家分:Pancetta Pizza (with Italian Egg) – Soft Egg, Bacon & Tomato($145):小肥都係第一次見到pizza中間有隻蛋,真係夠哂新奇!薄薄o既pizza香脆易入口,煙肉同蕃茄唔會太

當日我地人多,由姨媽負責叫野食黎大家分:
,真係夠哂新奇!薄薄o既pizza香脆易入口,煙肉同蕃茄唔會太多,連埋個流心太陽蛋一齊食增添軟熟滑溜感,真係好有驚喜,是日必吃推介!
Chicken Wings($80/6pc):炸雞翼熱辣辣,皮脆雞肉嫩,大人細路都好啱食!
Linguine Vongole – Seasonal Clams in White Wine ($150):白汁蜆意粉少辣多汁,烹調時間剛剛好,所以意粉絕對唔會過腍,蜆肉同湯一樣咁鮮甜,好味!
French Fries($60):薯條切得夠幼,炸得亦尚算乾身,小朋友們食到唔停得口。
Spaghetti Aglio Olio – Roasted Garlic & Red Chilli in Olive Oil($120):走左紅椒o既意粉蒜味唔會過濃但依然好香口清爽,食落更毫不滯口,麵條做得非常al dente,喺口到彈下彈下,超正!
Caprese Salad – Buffalo Mozzerella, Cherry Tomato & Basil($110)+ Beetroot & Rocket – Served with Fennel Shavings and Radish($80):小朋友們愛食菜(健康得令表舅父有少少慚愧
),姨媽特地叫左幾碟沙律大家分。小肥舅父好偉大地同班細路講,比埋我嗰份菜比佢地食,哈哈,氹到佢地kaka笑
Piccolo餐廳細細間,小朋友尤其愛坐長梳化,感覺好溫馨,就連手抱BB都唔會扭計
。餐廳食物大多香脆,pizza樣貌新穎,服務生態度誠懇友善,唔怪得知我班表姨甥MAN咁鍾意喺Piccolo度開餐,聽到舖頭喺灣仔開分店仲要第一時間捉住婆婆同姨婆一家去試!個人覺得如果價錢可以下調少少,XO仔會食得仲開心。
2013-04-03
$180 (Lunch)
  • Pancetta Pizza (with Italian Egg),Chicken Wings,Linguine Vongole,French Fries,Spaghetti Aglio Olio