2009-10-27
兩口子去左天水圍濕身公司睇完小貝貝之後, 一時興起去左流浮山食海鮮我地唔係坐的士去, 而且行去!!! 嘩! 好彩食左個下午tea先行去, 如果唔係真係餓住咁行喇入到流浮山, 剛好是太陽下山的時間, 5點半, 已經有好多龍友幫個咸旦黃影寫真喇~5點9左右, 太陽下山了, 我地又要去覓食喇~由東行去西,再由西行去東,看了一遍, 選了一間多人的, 一定無死!樓上雅座, 有電視睇, 但越睇越古怪, d人變晒綠色既?先上小吃兩個: 椒鹽脆花生米及酸橋頭下樓去看了看海鮮, 叫了一只大蟹, 薑蔥炒, 再黎魚背紅燒, 來多4只大扇貝粉絲蒸嘩~原來都唔平呢!!!上菜都好快手下, 唔洗十分鐘就有得食! 先上蒜蓉粉絲蒸扇貝 (都幾大只喎, 大過五蚊銀, 但有3個五蚊銀咁厚, 不過油左少少, 而且蒜泥不夠多!!) 薑蔥炒蟹 (好多蔥, 好好味, 好新鮮呀d蔥, 而蟹就一般, 而且有點咸) 紅燒魚背 (好好味, 好香脆且爽口, 又唔腥, 讚!!!) 蒜蓉炒菜芯 (大條, 而且都算甜, 不過就油了一點點) 甜品--大菜糕和1個細甜橙 (大菜糕出乎我意料之外好吃)但兩人個食左500蚊, 真係有d貴貴地~最美中不足的
5點9左右, 太陽下山了, 我地又要去覓食喇~
樓上雅座, 有電視睇, 但越睇越古怪, d人變晒綠色既?
先上小吃兩個: 椒鹽脆花生米及酸橋頭
嘩~原來都唔平呢!!!
上菜都好快手下, 唔洗十分鐘就有得食!
紅燒魚背 (好好味, 好香脆且爽口, 又唔腥, 讚!!!)
蒜蓉炒菜芯 (大條, 而且都算甜, 不過就油了一點點)
甜品--大菜糕和1個細甜橙 (大菜糕出乎我意料之外好吃)
但兩人個食左500蚊, 真係有d貴貴地~
最美中不足的是沒有粥叫, 只有飯, 嘩! 咁都有既?
1支汽水(細樽裝)