Restaurant: Loong Yue Restaurant
Info:

2024-08-18 175 views
偷得浮生半日閒。有機會到流浮山食海鮮。好幸運有公共泊車位。停好車便直去龍如酒家。每次來都係呢間。服務員態度好,有魚湯送。唔係話其他唔好。只係唔想週圍試。今次三款都係貝類。三種做法:蟶子皇就豉椒汁,元貝就蒜蓉粉絲蒸,鮑魚當然係果皮豉汁蒸。特別讚元貝,真係大大粒厚身,好正。都算入味。但粉絲白潺潺有點失色,要自己撈汁,扣分。鮑魚雖然正常,但果皮咬唔開要吐出來,亦無果皮味。又係有點失望。整體配料質量、做法一般,但無損海鮮味道,一碗飯好快食完。結賬要573港圓。正常價格。
2024-08-17
$600 (Dinner)
2024-07-10 220 views
以前來流浮山都係食海灣,自從海灣執咗就試吓新嘢,撞咗入呢間龍如洒家。門面都乾淨企理。叫了炸生蠔,兩隻奄仔蟹,三隻大南非鮑,鼓油皇大蝦。九百幾蚊埋單,包埋送魚湯同埋椰汁糕和飯後果橙。三個人食價錢唔算非常貴,但係感覺真心差,奄仔百一蚊一隻,用鹽焗,但係有一隻係無膏嘅,鮑魚用嚟做薑蔥鮑魚煲,煮出嚟已經唔靚,d汁一大pat,三隻都係超靭,好明顯係唔新鮮。我食咗鮑魚幾十年,好清楚係死鮑魚至係咁嘅質地。以後唔會再幫襯。
2024-06-13 271 views
龍如酒家係朋友介紹,山長水遠嚟到流浮山緊係食海鮮 。撇除海鮮嘅質素,其實海鮮新鮮就間間都好食,最主要係食佢哋師傅煮嘢食火喉同調味 。1)豉椒炒蜆唔記得係蜆定花甲,炒得好野味 。乾淨無沙 。2)龍如脆腩唔記得咗係咪呢個名不過朋友點名話要試佢哋嘅魚腩,我本身麻麻食魚,但係佢整得好香口,連骨都可以食埋 。3)薑蔥花蟹整體嚟講佢啲海鮮都好新鮮,唔係水蟹,啲肉都好實淨 。4)清蒸陳皮鮑魚唔係南非鮑,肉質都軟熟同滑 。5)椒鹽瀨尿蝦佢地加左大量洋蔥,又幾好食,調味又唔會過咸 。6)腐乳炒通菜,正常一個炒菜 。本身想點埋佢地豆腐滾湯,不過佢哋當日話豆腐變壞咗所以無緣佢地滾湯 。其實豆腐好容易係出面臨急買到,但係佢地都寧願唔做,相信佢哋對品質都抱有要求 。

1)豉椒炒蜆
唔記得係蜆定花甲,炒得好野味 。乾淨無沙 。

2)龍如脆腩

3)薑蔥花蟹
整體嚟講佢啲海鮮都好新鮮,唔係水蟹,啲肉都好實淨 。

4)清蒸陳皮鮑魚
唔係南非鮑,肉質都軟熟同滑 。

5)椒鹽瀨尿蝦
佢地加左大量洋蔥,又幾好食,調味又唔會過咸 。

6)腐乳炒通菜,正常一個炒菜 。

2023-09-18 544 views
又去流浮山食海鮮啦😎今次都係買海鮮拎去加工😆食左蒸鮑魚,蒜蓉粉絲蒸帶子,炒蟶子,炸生蠔,薑蔥炒蟹,蒸班頭腩,香炸班頭腩整體上菜有序👍🏻食完一道再上另一道,火候控制得好,有鑊氣😆侍應態度有禮, 會主動換碟😆
又去流浮山食海鮮啦😎今次都係買海鮮拎去加工😆

2023-08-17 335 views
公司週年紀念食靚海鮮🦞🦀❤️最中意到元朗流浮山😜一去到流浮山去海邊行下睇日落🌄當天天氣好睇住日落心情愉快🫶🏻再去食海鮮選擇到食開個間~ ~油鹽焗奄仔蟹 🔺每次都必食,正呀😘 ~龍躉兩味 🔺龍躉炒翠玉瓜正常發揮👍🏻 🔺炸龍躉好驚喜,入口即溶超好味🤩 ~蒜茸粉絲蒸扇貝 🔺保持水準😜 ~薑蔥蠔 🔺個人覺得好普普通通😂 ~芝士龍蝦伊麵 🔺另一出色之作😉 ~椒絲腐乳通菜 🔺有鑊氣嘅🙃
選擇到食開個間~
~油鹽焗奄仔蟹
🔺每次都必食,正呀😘
~龍躉兩味
🔺龍躉炒翠玉瓜正常發揮👍🏻
🔺炸龍躉好驚喜,入口即溶超好味🤩
~蒜茸粉絲蒸扇貝
Type of Meal
Dinner
  • 油鹽焗奄仔蟹
2023-05-16 509 views
母親節一於帶媽咪嚟好耐冇去嘅流浮山食海鮮!本身都住大西北 揸車嚟15分鐘左右出面就有停車場 都好方便👍🏻呢間龍如就喺大街嘅中間4個人叫咗7樣海鮮+1碟炒菜1. 豉汁聖子聖子好爽 一啲都唔腥😻豉汁炒到好香 2. 龍躉球平時唔食魚嘅我 都覺得炒得好好食魚肉好鬆化 唔實 最重要唔腥!3. 椒鹽賴尿蝦冇得彈🥹啲蝦殼炸到好香口 加埋啲蒜直頭想連個殼都食咗🤣賴尿蝦唔算好大隻,但唔會話好瘦,隻度都厚肉👍🏻4. 鹽焗花甲成晚覺得最普通係呢樣 硬係覺得呢啲要豉汁炒但因為老細見我地聖子已經豉汁 所以叫我地轉呢種食法 花甲ok嘅 冇沙 可能個人覺得太重薑味所以扣左啲分5. 蒜蓉蒜貴妃蚌估唔到除咗元貝之外 咁樣整貴妃蚌都一樣好食😋每隻都俾勁多蒜同粉絲一齊蒸 好正😍個蚌唔係好大隻(不過貴妃蚌本身好似都唔大) 唔會蒸到好un 食落爽口6. 花蟹花雕蒸蛋白隻蟹好鮮甜😋蟹鉗蟹身都多肉食蛋白略嫌唔夠花雕味7. 辣酒煮花螺個汁唔算辣 好惹味😚花螺夠晒入味 牙簽一撩就出嚟 唔會話好難撩到總結嚟講覺得算抵食人均$700👍🏻會有下次
母親節一於帶媽咪嚟好耐冇去嘅流浮山食海鮮!
本身都住大西北 揸車嚟15分鐘左右

豉汁炒到好香

龍躉球

2. 龍躉球
平時唔食魚嘅我 都覺得炒得好好食
魚肉好鬆化 唔實 最重要唔腥!

椒鹽賴尿蝦

3. 椒鹽賴尿蝦
冇得彈🥹啲蝦殼炸到好香口 加埋啲蒜
直頭想連個殼都食咗🤣
賴尿蝦唔算好大隻,但唔會話好瘦,
隻度都厚肉👍🏻

牙簽一撩就出嚟 唔會話好難撩到

總結嚟講覺得算抵食
人均$700👍🏻會有下次
2023-05-14
$700 (Dinner)
Celebration
辣酒煮花螺
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
2023-03-19 505 views
今日難得朋友揸車去流浮山,帶我哋去食海鮮,去咗呢一間正大街嘅龍如酒家加工,我哋買咗南非鮑魚花竹蝦同埋龍蝦去加工 由於我哋訂咗位,去到走唔駛等直接入去 比較推介嘅,係蒜蓉蒸花竹蝦一嚟到嘅時候已經有好香嘅蒜蓉味,賣相非常吸引清甜既花竹蝦配搭上香噴噴的蒜蓉和豉油,配上粉絲,十分好味,粉絲吸收晒啲精華,非常鮮味西澳嘅龍蝦本身非常新鮮,去到嘅時候仲係扎扎跳 呢個芝士焗龍蝦真係一流,龍蝦肉爽口彈牙,再配埋濃厚嘅芝士味,配搭上真係一流 龍蝦處理上亦都唔會有太過熟嘅情況,火候控制得宜 陳皮蒸鮑魚都隻隻肉質鮮甜,令我非常喜出望外反而豉椒炒蟶子,就有少少過老,有兩三隻都唔係好咬得開
由於我哋訂咗位,去到走唔駛等直接入去

比較推介嘅,係蒜蓉蒸花竹蝦
一嚟到嘅時候已經有好香嘅蒜蓉味,賣相非常吸引
西澳嘅龍蝦本身非常新鮮,去到嘅時候仲係扎扎跳
龍蝦處理上亦都唔會有太過熟嘅情況,火候控制得宜
陳皮蒸鮑魚都隻隻肉質鮮甜,令我非常喜出望外

反而豉椒炒蟶子,就有少少過老,有兩三隻都唔係好咬得開
  • 蒜茸粉絲蒸扇貝
  • 清蒸鮑魚
  • 椒鹽瀨尿蝦
2023-02-10 446 views
1年前與女友去過,味道好,價錢合理。我們今次再去,叫同樣的菜式 (龍蝦,瀨尿蝦,花螺,蟶子),要兩倍價錢,完全不合理,欺騙食客嘅信任。兩隻瀨尿蝦 (見圖) 要520蚊,未計加工費,自己諗喇
瀨尿蝦 (兩隻)
2023-01-31 332 views
龍如海鮮酒家.龍蝦:好食。其他:見人見智。流浮山條海鮮街後d嘅酒家 質素無返咁上下都真係生存唔到 仲要唔洗+1 都真係幾癲 本身同女朋友行嘅時候都幾驚俾人劏,但係發覺門口個阿姐都幾好人 比d指引我地買幾多 兩個人食幾多份量 講返個龍蝦 煎過係幾好食 香口又唔膩 配埋芝士伊麵認真唔錯 食到無停口 食過返尋味 連殼都lam乾淨lol其實仲叫左蟶子同炸蠔 一個就一般水準 一個直頭連蠔味都無 最多可以叫佢炸粉.是但啦 埋單9百幾蚊 算唔錯體驗 但係除左龍蝦蟶子encore 其他無下次-.-
龍如海鮮酒家.
龍蝦:好食。
其他:見人見智。

2023-01-26 291 views
年廿八晚飯,諗住去食餐好啲去流浮山食海鮮餐,我哋兩個冇訂枱,經過龍如門口啲夥計又好親切,餐廳門口又有好多海鮮可以揀,我哋就決定揀呢間喇,一坐低夥計就俾咗兩碗魚湯我哋先,其實海鮮只要新鮮基本上都係好食嘅,咁梗係要開返一支白酒啦。龍蝦一大隻🦞,我哋叫上湯龍蝦配煎米粉底,其實真係好好味,唔使每次都係用芝士底太漏又食唔落其他嘢。油鹽水蝴蝶蚌,好似過火咗少少,少韌。椒鹽賴尿蝦兩隻,肥美有糕😋蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔四隻。其實入去流浮山食海鮮,都預咗係貴,冇諗過原來門口買嗰啲海鮮係要另外再俾加工費,但係成餐飯嘅招呼都係一流,所以就算俾多少少都係順氣嘅!
油鹽水蝴蝶蚌,好似過火咗少少,少韌。
椒鹽賴尿蝦兩隻,肥美有糕😋
蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔四隻。
2022-12-07 352 views
🍴龍如酒家 @流浮山🍴 流浮山出名食海鮮就係人都知架啦!小編住大西北咁近就梗係會入去試下食啦!其實係呢間都食過幾次,係友人介紹,覺得味道唔錯價錢又唔會太貴。首先去到門口自己揀左海鮮先,之後同店員講想點煮就得架啦!呢餐平均人頭食左400幾蚊。------------------------------🟠蟶子煎米粉呢碟係小編至愛呀😍蟶子煮得岩岩好,唔會好韌,口感好好。而個汁既味道好惹味。小編係呢度先知有煎米粉呢個小菜,煎完好香口有少少脆,食唔停呀!🔵油鹽焗奄仔蟹平時好少食奄仔蟹,覺得有少少似食大閘蟹,因為佢都係有好多黃黃既膏。之前食過都好爆膏,今日可能隻蟹無咁靚相對就唔多膏。🟢上湯龍蝦伊麵底呢個龍蝦大大隻啖啖肉呀,味道鮮甜,都係每次必叫之選。上湯都幾濃味同埋結身,伊麵吸哂D味,要食返兩碗先得!🟣椒鹽鮮魷呢道菜有驚喜!小編原本唔太鍾意食魷魚,覺得好難咬。估唔到呢度D 魷魚好滑好易咬,味道唔錯。🔴豉油皇海蝦呢道菜相比之下就失色左少少,豉油味夠,蝦都鮮甜大隻既,不過就唔算好特別既款式。
🍴龍如酒家 @流浮山🍴

🟠蟶子煎米粉

🔵油鹽焗奄仔蟹

🟢上湯龍蝦伊麵底

🟣椒鹽鮮魷

🔴豉油皇海蝦

2022-08-21 512 views
我們跟團食團體餐,但想吃多一些東西,於是點多碟豉椒炒蜆 ,侍應說我們八位,兩斤才夠吃,所以我們要了一碟炒蜆再加多碟豉油王炒麵,餸菜上嚟之後,那碟蜆有頗多未開和有殼沒有肉的,碟炒麵就正常,隨後侍應就給我張單,一睇之下,共收$560,碟炒麵$120,即係碟蜆要440蚊,明細看返,來料代烹$164,海鮮代收$276,即係話一斤蜆$138,我們要了兩斤就$276,但為何我在這裡落單要有來料代烹的收費呢,侍應和我說這裡全條街都是如此,因我落單前沒有問清楚,當下唯有做羊牯,結帳了事,所以在這裏提提大家要留意
2022-06-04 555 views
趁假日一行四人去流浮山旅行, 行到五點零鐘去搵嘢食, 龍如酒家門口職員話免加一, 見到酒家門口好多明星相, 所以貢咗入去試下, 門口揀海鮮整個過程也沒有什麼問題, 食物水準一般, 但見張餐廳價目表話蕎頭收15蚊茶錢各樣, 埋呢張單大數每人維到大約接近七百蚊, 但覺得奇怪係上星期啱啱去完三聖村, 人哋啲帳目號分明, 點樣收費好清楚, 但呢度問職員一個大數, 覺得好奇怪十分不透明, 我哋見慣世面, 出慣黎食嘢,所以沒有再追問, 但心目中已經將佢哋列入黑名單, 希望在此提醒需要清楚帳目嘅人, 避免再中招!
2022-05-03 526 views
第五波疫情完結,21/4晚市重開,市民紛紛外出吃好西,這是小編第二次約老朋友飯局吹水。已經最少有3年時間沒踏足流浮山食海鮮了,近年多數去西貢。今日班老朋友趁51假期,遊覽濕地公園,隨後順路來到流浮山的龍如酒家吃海鮮。一行八位,點菜目標明確。上湯龍蝦米粉煎底,幾咀刁架!比慣常的芝士配伊麵底,米粉是較清淡不糊口,冇咁漏,食客下次不妨一試。今次揀了澳龍3斤幾重,一味價過千了,是今晚主角,總算不負眾望。龍躉兩食,西芹炒球和脆炸頭腩骨,個人喜歡香口煮法,香脆好味道。酥炸生蠔,不過不失啦!如果有隻一點,再Juice一點,就更佳。奄仔蟹,流浮山興用油鹽焗煮法,新鮮有膏,但一隻要110元,價錢貴了些啊!每人食半隻,未夠喉囉!粉絲蒸貴妃蚌,麻麻地,似蒜蓉蒸粉絲,蚌肉細到似蜆肉。椒鹽鮑魚,幾爽口彈牙,好食過陳皮蒸。炒通菜,正常野。例湯,椰汁糕和生果都是送嘅!查實咪打埋入菜價。招呼又吾錯喎!侍應當然是同胞級阿姐啦!但勝在夠落力和態度都親切。整體上,食物質素不錯,夠鑊氣。街坊酒家的裝潢和衞生水平,價錢可能因為復市不久,加少少價都情有可原的,加上有消費券支持,大眾市民都樂於消費的。吃到美味的海鮮,不得不讚嘆上主

一行八位,點菜目標明確。

粉絲蒸貴妃蚌,麻麻地,似蒜蓉蒸粉絲,蚌肉細到似蜆肉。

椒鹽鮑魚,幾爽口彈牙,好食過陳皮蒸。

吃到美味的海鮮,不得不讚嘆上主的偉大創造,而世人可以享受美食,應該感恩,也要愛護地球啊!

2022-05-02
$475 (Dinner)
2021-12-20 493 views
之前朋友帶嚟食過一次之後,再一家人嚟提早做節,基本上都係跟朋友之前推介叫餸,4個人叫咗8個餸除咗龍蝦應該唔會有下次之後其他都好正,整體材料夠新鮮,味道雖然係偏濃但都唔影響海鮮口感!如果特別係當中兩款重口味人氣之選豉椒蟶子同炆班腩都好惹味👍👍原本見到隔離枱 碟炒飯都好想叫埋嚟試,但真係冇辦法再叫多一樣🤣🤣
豉油皇海蝦
奄仔蟹
果皮蒸鮑魚
薑汁芥蘭
2021-12-17
$600 (Dinner)
豉油皇海蝦
豉椒蟶子