Restaurant: Bianco & Rosso
Terms & Details:
❀ Bianco & Rosso #上環 ❀❗質素及性價比都超高嘅法國餐廳 係近年心目中數一數二❗——————————————————回想起半年前食嘅BIANCO & ROSSO,依然覺得印象深🥰位於上環歌賦街,門面較細貌似普通,但原來內有乾坤。餐廳以白色紅色為主調,配合餐廳主題——苦艾酒,配上圓拱形屋頂,感覺典雅又休閒☺️當日係除夕夜晚餐,所以價錢偏貴少少,但而家Weekend brunch都只需$298,係一間性價比極高嘅餐廳😚.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ NYE 2022 $788♥ AMUSE BOUCHE✦ SOURDOUGH✦ RED CRAB BRIOCHE TOAST✦ JAPANESE ROCK OYSTER當晚先有三款開胃頭盤🥗仲記得滿滿嘅蟹肉配上魚子醬鮮味無比,加上香脆嘅brioche toast,係非常香口嘅一口小食。生蠔加上酸甜醃製蘿蔔粒,都非常清新。.♥ STARTERS✦ GRILLED TIGER PRAWN✦ SLOW COOKED ABALONE跟住有大大條香烤虎蝦🍤以羅望子、辣椒等香料調味。仲有慢煮鮑魚,口感更加軟腍。醬汁更係用上餐廳招牌dry Vermout
❀ Bianco & Rosso #上環 ❀
當晚先有三款開胃頭盤🥗

♥ STARTERS
✦ GRILLED TIGER PRAWN
✦ SLOW COOKED ABALONE
跟住有大大條香烤虎蝦🍤以羅望子、辣椒等香料調味。仲有慢煮鮑魚,口感更加軟腍。醬汁更係用上餐廳招牌dry Vermouth sauce🥃

♥ PASTA
✦ ACQUERELLO RISOTTO
✦ RICOTTA RAVIOLI
Risotto沾滿龍蝦醬汁🦞加咗少少香草油,更能提出龍蝦鮮味。表面仲有大量龍蝦肉。Ravioli就包住ricotta芝士🧀加上濃郁蘑菇醬,感覺會膩少少。

♥ MAINS
✦ WHOLE THREE YELLOW CHICKEN
ALL MAINS SERVED WITH SMOKED POTATO MASH & BROCCOLINI
嚟到重頭戲,二人份原隻三黃雞🐔
金黃色嘅外皮薄而脆身,皮下冇乜多餘嘅脂肪,但肉質都唔會太鞋😆
曾經喺米芝蓮一星Louise食過同樣嘅菜式,當時價格貴差不多一倍,但覺得質素相約而且份量好大,兩個人一定食唔晒,可以打包返屋企,除返開都唔算太貴👌🏻
最特別一定係用以Vermouth煮成嘅燒雞汁,微微帶有酒嘅苦澀香氣,味道獨特。

♥ DOLCE
✦ SIGNATURE VANILLA CHEESECAKE
值得一讚佢嘅芝士蛋糕🍰同一般紐約芝士蛋糕大大不同,軟滑到好似布甸咁。
而且有滿滿雲呢拿籽,入口啖啖雲尼拿同芝士香,配埋士多啤梨醬就剛剛好。

✦ CHOCOLATE TART
作為朱古力控嘅我大愛呢個甜品🍫
層次非常豐富,面頭係朱古力脆脆加爆炸糖,中間係軟滑濃郁朱古力醬,最後係硬脆撻皮。
一咬落去,有好多種唔同層次嘅朱古力,亦用咗莓中和甜膩感,一咬味道在口中爆發,非常滿足✨

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
雖然事隔半年,但依然印象深刻,覺得係近年食過數一數二嘅餐廳🥰食物味道質素高,價錢合理,環境舒適,係最聚餐甚至慶祝嘅好地方👏🏻