2024-08-02 5298 views
🥰 話說偶然聽到 “飲食達人” 講起 St Regis 嘅 “潤”, 又話係米芝蓮二星, 今日相約老友 “甘仔” 慕名而來.🏘️ 餐廳屬酒店中菜廳, 格局夠晒氣派, 樓面呈正方形, 再佈柱陣, 包著內圍嘅餐枱, 以分隔靠窗外圍嘅枱, 我鍾意個氛圍.🥢 今日點咗行政午市套餐, $888+10%, 另加 酒藝體驗, $348+10%, 另收茶芥位位 $52.🫘 花生. 松露味道, 星級嘅小食, 哈!😱 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒. 太腍, 冇嚼口, “甘仔” 覺得好水, 搞唔掂.🐚 油雞樅菌涼拌花膠. 花膠爽身, 但略欠口感, 配合輕微嘅椒味, 不俗!🥣 珍珠肉螺頭燉豬𦟌. 熱辣辣, 鮮甜. 但係呢個味道, 其他餐廳都俾到你.🦞 花雕蛋白蒸龍蝦球. 蛋白滑而味淡, 龍蝦不知所措. “甘仔” 食完都唔知道 “應該” 係有花雕, 非常失望!🤗 鮮沙薑油泡南非鮮鮑魚. 鮑魚高質, 唔靭又有嚼口, 但炒唔出想炒嘅鑊氣, 部份位置偏鹹.🍯 仙翁米桃膠蛋白杏仁茶. 熱辣辣, 又滑溜, 甜味啱啱好, 今餐最滿意嘅菜式.🍪 美點薈萃: 洛神花茶糕, 開心果曲奇. 安全過關!😱 結論: 環境氣氛一流, 人手係夠嘅,
🥰 話說偶然聽到 “飲食達人” 講起 St Regis“潤”, 又話係米芝蓮二星, 今日相約老友 “甘仔” 慕名而來.

🫘 花生. 松露味道, 星級嘅小食, 哈!
花生
花雕蛋白蒸龍蝦球
花雕蛋白蒸龍蝦球
鮮沙薑油泡南非鮮鮑魚
仙翁米桃膠蛋白杏仁茶
🍪 美點薈萃: 洛神花茶糕, 開心果曲奇. 安全過關!
洛神花茶糕
開心果曲奇
😱 結論: 環境氣氛一流, 人手係夠嘅, 但就係服務有時差, 介紹菜式有點含糊. 論食物, 我唔識欣賞囉, 哈哈. 涼伴花膠 同埋 燉湯 質素普通, 叉燒有點驚嚇, 花雕蛋白龍蝦又食唔出花雕. “甘仔”一路食一路問: 係咪真係二星? 我心諗: 走吧!
$1420 (Lunch)
珍珠肉螺頭燉豬𦟌
鮮沙薑油泡南非鮮鮑魚