2025-02-09
灣仔「聰。C Dessert」喺會展行完展覽,又未到食晚飯,就去搵吓食糖水!我地去左灣仔「聰。C Dessert」,聽講係由昔日人氣糖水店「聰嫂甜品」原班人馬打造,用新品牌延續經典,啱晒我呢啲甜品控。1. 麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫($44)牛角窩夫外層酥脆帶牛油香,內裡鬆軟,熱辣辣的窩夫與冰涼的抹茶雪糕形成「冰火交融」的對比!紅豆蓉甜而不膩,麻糬粒煙韌彈牙,加上微苦的抹茶雪糕平衡甜度,整體融合日式與港式風格。 2.香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫($38)這款窩夫以焦糖脆脆為亮點,牛角窩夫的酥脆感搭配濃郁的朱古力醬與香蕉片,甜味層次豐富。焦糖脆脆增添口感,香蕉的果香中和了朱古力的厚重感,適合嗜甜者。不過相較抹茶款,稍嫌甜度偏高。3. 龍眼椰果冰(凍)($46)招牌之作!以泰國龍眼肉冷凍後打成冰沙,每一啖都能嘗到清甜的龍眼果肉,椰果和水晶珠增添爽脆與Q彈感,頂部兩顆冷凍龍眼肉畫龍點睛,整體清爽解膩。 4. 芒芒麗莎(凍)($48)楊枝甘露的升級版,芒果果肉鮮甜多汁,加入椰果、西米、小丸子及芒果冰沙,層次分明,芒果控絕不能錯過。
1. 麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫($44)
2.香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫($38)
3. 龍眼椰果冰(凍)($46)
4. 芒芒麗莎(凍)($48)