2024-04-23 711 views
適逢家庭有餞行聚會,老爸極力推薦去葵芳恆景龍寶晚飯, 話嗰間龍寶又抵食又好味! 既然80幾歲的老爸這樣說,就不妨去試試,順便推廣下!上個星期五我們一行12人訂了晚上七時半,吃龍寶的「無敵九大簋」全包宴! 這間龍寶地方闊落無柱位, 而且以現在香港星期五晚來説,這裡晚飯時段十分旺場, 座無虛席,恭喜恭喜!這個「無敵九大簋」全包宴足12位,非常抵食, 平日星期一至五,$1,899, 星期五、六、日及公眾假期就要$1,999,如果要廚房剪埋乳豬上碟就加多$100,所以當晚埋單是$2,099全包,真是超级「抵」!!!每道餸菜都非常有水準,絕對不是將貨就價! 先講「脆皮乳豬全體」好新鮮, 溫度適中,又多肉又唔肥!「上湯珍寶蝦球伊麵」隻隻蝦球都大大粒,伊麵又好入味!「西蘭花彩鳳鮮帶子」好大碟又足料! 西蘭花、雞柳和帶子都炒得恰到好處,又健康又好味!「櫻花蝦大蠔餅」真的做得好出色,份量好大碟,炸得脆卜卜又多蠔仔,是小妹必食推介!「翡翠玉環瑤柱脯」瑤柱好大粒,但節瓜脯略嫌有點生,蒸得未夠腍!「清蒸沙巴大虎斑」夠曬足秤,好新鮮!「鮑汁花菇扣鵝掌」花菇同鵝掌都燘得好入味又夠曬腍! 至於當晚嘅「客家鹽焗走

!!!

每道餸菜都非常有水準,絕對不是將貨就價
!

先講「脆皮乳豬全體」好新鮮, 溫度適中,又多肉又唔肥!

「上湯珍寶蝦球伊麵」隻隻蝦球都大大粒,伊麵又好入味!

!

「清蒸沙巴大虎斑」夠曬足秤,好新鮮!

「鮑汁花菇扣鵝掌」花菇同鵝掌都燘得好入味又夠曬腍!

至於當晚嘅「客家鹽焗走地雞」,我地等咗好耐先至出菜,唔知係咪隻走地雞走失咗,當所有菜式上曬後,齋等碟走地雞,足足等咗有成20分鐘先嚟
! 不過碟走地雞啲肉係好嫩滑好有鹹香味,等耐啲都算啦
!

最後上 「蛋黃蓮蓉大蟠桃」,唔使講梗係熱辣辣,好味道啦
!

總括當晚,小妹誠意推介大家一齊去恆景龍寶試試佢哋嘅「超值九大簋」全包宴,性價比超高! 小妹只需用3個字來總結 ~「平、靚、正」!

2024-04-19
  • 上湯珍寶蝦球伊麵