2018-10-30
古語有云:心情好買鞋,心情唔好買鞋。但對我黎講心情好唔好都應該把握當下,食好西💪🏽一向都知QRE Plaza餐廳雲集,中日韓泰西...想食乜都有。今晚就同朋友黎左位於26樓既御家晚飯,點左個2人晚市套餐,用銀聯卡更有30%折扣tim~Appetizer : 蟹膏釀北海道帶子賣相精緻,醬汁酸中帶甜,蟹膏鮮味極濃郁,帶子彈牙👅Salad : 黑魚籽蕃茄蟹肉他他第一次食黑魚籽,一D都唔腥,相反仲好好味,口感比蟹籽結實💪🏽蟹肉十分豐富,配埋法包更一流,不會太單調Sashimi : 中拖羅、油甘魚、赤貝實不相瞞,小弟對魚生一向比較抗拒,但食完今次之後我開始對魚生改觀🤓每塊魚生都係厚切,魚味極佳,油脂味濃而不膩👍🏼Live Seafood : 香草檸檬煮蜆湯底一絕,用左大量香草、洋蔥熬製,味道跟冬陰公有點相像...最緊要係蜆十分鮮甜,熟透度剛剛好,十分滑😍Main Dish : 西班牙乳豬仔(1/4隻)絕對係新鮮即燒,侍應仲好貼心叫我地襯熱食,皮脆肉嫩,醬汁用上蘑菇醬,十分特別黑松露蟹肉鵝肝煲仔飯一打開蓋,黑松露香味撲鼻😲侍應更會即席攪拌🥢米飯粒粒分明,蟹肉令個飯口感更豐富,加上有鵝肝既關係,唔會
Appetizer : 蟹膏釀北海道帶子
賣相精緻,醬汁酸中帶甜,蟹膏鮮味極濃郁,帶子彈牙👅
Salad : 黑魚籽蕃茄蟹肉他他
Sashimi : 中拖羅、油甘魚、赤貝
Live Seafood : 香草檸檬煮蜆
Main Dish : 西班牙乳豬仔(1/4隻)
黑松露蟹肉鵝肝煲仔飯
一打開蓋,黑松露香味撲鼻😲侍應更會即席攪拌🥢米飯粒粒分明,蟹肉令個飯口感更豐富,加上有鵝肝既關係,唔會太乾身,更有飯焦
Dessert : 牛乳奶凍
唔係誇大,呢個奶凍絕對係我有史以來食過最出色既一個,簡直驚為天人‼️牛奶味濃唔駛講,佢果種滑,果種香,果種黏口既程度絕對非筆墨能夠形容🤤