2024-09-03
同朋友去咗越南餐廳食飯,真係好開心!環境又靚又舒服,感覺好放鬆。我地食左越式咖哩牛肋條,配埋蒜茸法包。牛肋條炆得非常之入味,肉質嫩滑,咖哩味道濃郁又唔膩,搭配住法包一齊食,混埋咖哩汁,簡直係美味到爆!法包外脆內軟,真係好配!我地仲叫咗越式發酵茶葉沙律。沙律上面有好多新鮮嘅菜,特別係茶葉,味道好清新,仲有一啲酸酸甜甜嘅感覺,食落去好開胃,真係一個好好嘅前菜。之後就係惹火上身鹹檸豬頸肉,呢道菜真係好正!豬頸肉燒得香脆,配上鹹檸檬汁,咬下去有一種爽口嘅感覺~有埋菠蘿一齊食平衡油膩感覺~ 鹹檸豬頸肉撈檬都好好味,加埋魚露好突出~食完真係忍唔住想再來一碗。飲品方面,我地叫左南越冬瓜茶,味道清甜,正好解渴。香茅青蘋果茶就更加特別,清爽又有香味,夏天飲真係爽口得滯。我地仲叫咗越式薏味栗米條做甜品,外脆內軟,口感非常之好,仲有少少甜味,食完一口就想再食多幾條。而且佢哋嘅扎肉心內美米紙卷都好好味,米紙包住新鮮嘅配料,食落去有一種清新嘅感覺,真係唔錯。
我地仲叫咗越式薏味栗米條做甜品,外脆內軟,口感非常之好,仲有少少甜味,食完一口就想再食多幾條。 而且佢哋嘅扎肉心內美米紙卷都好好味,米紙包住新鮮嘅配料,食落去有一種清新嘅感覺,真係唔錯。