2019-06-10
繼續我嘅深水埗覓食之旅,今次係比餐廳嘅外觀吸引左入嚟都係深水埗遊走緊嘅時候經過六本木,見到佢嘅裝修好特別,仿照左日本舊式房屋嘅裝修,如果唔話俾你知你真係完全唔覺呢度係香港餐廳嘅門面已經咁靚,入面嘅裝修都係一絲不苟,貼滿左好多日式既海報,仲有燈籠,掛旗,酒樽做裝飾,我覺得自己已經去咗日本店員安排左我哋入座之後,就拎左今日嘅是日精選餐牌介紹俾我哋,款式都幾多同埋係出面唔常見首先我哋就叫咗個芒果蟹籽沙律$60青瓜絲真係切到好幼好幼,最重要既係青瓜絲同埋蟹柳絲嘅比例接近一比一,再加埋鮮甜嘅芒果肉一齊食,好fresh 好好味酒煮鮑魚$68鮮鮑魚肉用酒醃過,上菜時侍應即時點火燒燒鮑魚,鮑魚食落去有淡淡酒香,又唔會煮得過韌豚肉荔枝 $30薄切豚腩片包住清甜既荔枝,豚肉片燒到微微脆,荔枝嘅甜味去左豚肉片嘅油膩感覺,媽咪都大贊好食芝士玉子燒 $68即叫即做,上面中燙印左餐廳個名六本木,食落去蛋香濃郁,入面仲包住左流心芝士,加咗少少甜豉油調味,更加特顯到個蛋香我哋叫咗以下三款壽司,每款兩貫三文魚壽司 $38厚切三文魚,新鮮肥美帆立貝壽司 $75大大隻,而且都幾厚身,鮮味十足海膽軍艦 $983款壽司裏面最出
首先我哋就叫咗個芒果蟹籽沙律$60
酒煮鮑魚$68
豚肉荔枝 $30
芝士玉子燒 $68
我哋叫咗以下三款壽司,每款兩貫
三文魚壽司 $38
厚切三文魚,新鮮肥美
帆立貝壽司 $75
大大隻,而且都幾厚身,鮮味十足
海膽軍艦 $98
3款壽司裏面最出色就係海膽壽司,爆滿嘅海膽,非常鮮甜,質素好高
鐵板燒牛舌 $108
首先牛油煎香牛舌,仲配左蔥,蒜蓉,蘿蔔蓉一齊去食,估唔到係咁好食,真係要多謝老闆
餐廳用嘅器皿都精心挑選過,靚到我自己都想買返類似嘅碗碟返屋企
如果係深水埗區黎講,價錢雖然稍為偏貴左少少,但係食物質素絕對勝過佢嘅價錢,物超所值