2022-12-05
朋友推介珍姐,竟然唔係火鍋,而係午餐。原本打算星期六或日去,點知原來星期六只開晚市, 星期日唔開,所以碰了兩次釘。上星期趁假期,專誠去珍姐。以免排隊,所以十一點便到。成為當天第一個客人。一看餐牌,不得了,樣樣都想試,有海南雞飯、豬扒飯、粟米魚柳飯、珍姐咖哩羊排飯等。惟有問侍應妹妹。她一句,様様都好食噃。結果我一人點了三客,一次過滿足三個願望。極品封門柳豬油撈麵($85)封門柳是灼熟,像火鍋牛肉般偏生,配埋香氣撲鼻的豬油撈麵,再跟一小碗重胡椒味的湯,很暖胃。頭抽葱油豬扒煎雙蛋飯 ($65)豬排有用香茅醃過,份量足,頭抽蔥油拌飯又香噴噴。粟米魚柳飯($65)單看餸名以為普通嘢,第一眼已好震撼,魚柳好大件,粟米汁亦足夠。侍應經過,話普通嘢姐,我就答,你未吃過坊間啲普通嘢有幾難食。碟好特別,帶點懷舊感。十二點前結帳,奶茶免收$10。吃後馬上推介給朋友。
結果我一人點了三客,一次過滿足三個願望。
碟好特別,帶點懷舊感。
十二點前結帳,奶茶免收$10。
吃後馬上推介給朋友。