2024-12-11
最近我去咗一間位於灣仔嘅串燒店,呢度嘅氣氛真係好吸引,特別係佢哋推出嘅期間限定沖繩菜單,當我點滿咗成枱餸之後感覺好似去緊日本旅行咁😆。首先,*沖繩豚耳*嘅口感特別,外脆內嫩,豬耳嘅獨特味道配埋醬汁,令人一試成主顧。跟住,*沖繩腐乳*更係驚喜,酒味濃郁,甜甜嘅味道好特別,真係好值得一試。再講到*沖繩苦瓜釀免治雞肉串*,苦瓜嘅苦味同雞肉嘅鮮味完美結合,層次感好豐富,令人停唔到口。*沖繩豬肋骨湯麵*同樣唔好錯過,湯底濃郁,肋骨肉質軟滑。另外,*沖繩產車海佬*同*沖繩產炸小蝦*都令我印象深刻。車海佬鮮美,簡單嘅調味更突顯咗海味;炸小蝦外脆內嫩,係絕佳小食選擇。當然,嚟到呢度點可以唔試下*串燒雞柳*雞肉燒得恰到好處,肉質鮮嫩,令人無法抗拒。而*日本產蒲燒鰻魚*就係令我回味無窮,鰻魚嘅鮮香配埋米飯,滋味無比😋。最後,甜品方面嘅*抹茶&黃豆mochi*絕對係完美嘅結尾,抹茶嘅香氣同黃豆嘅細膩口感,令整個用餐體驗畫上圓滿嘅句號。總括來講,呢間由日本人主理嘅串燒店,無論係菜式定係氣氛,都令我感受到沖繩嘅獨特魅力。期間限定嘅菜單真心值得一試。