2017-06-04
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。 -小妹食中菜既次數真係兩隻手都數得晒,始終中菜要多人先可以叫多點菜式,兩個人既話真係兩個菜都填飽你。最近友人極力推薦海港薈的長腳蟹,而且好耐無見了,所以我們又湊夠了半圍來個晚飯聚餐。海港薈既位置就係灣仔會展附近,不算就腳,好少可會特登入黎食就真。餐廳環境很大很闊落,比平時的酒樓坐得較為舒適。今次黎的目標係要狂食亞拉斯加長腳蟹 (凍食),一大盤上檯時底下的乾冰營造出仙境般出晒煙,整整一隻長腳蟹在藍色玻璃大碗上,賣相好得,要快手相機食先。為方便享用,蟹腳蟹身餐廳已一早為大家剪開晒,只需用餐具輕輕一拉,整條蟹柳很容易已拉出,不需多點蟹醋,食落啖啖肉,肉質爽口,味道相當鮮甜,連蟹醋都唔使點,真係好好食!揭開蟹蓋裡頭有大量黃色的蟹膏,不過味道同平時食開的蟹膏味稍有不同,所以小妹都係主攻鮮甜蟹肉!金牛蒡花膠燉響螺做女時成日有媽媽靚湯飲,而家就通常食中菜先會叫個湯黎飲。不得不說好鍾意呢盅燉湯,湯料好足,又有女士們至愛既養顏花膠,飲落相當甘甜,真係好好飲。海膽醬焗龍蝦用海膽醬焗成金黃色既龍蝦,龍蝦肉食落啖啖肉又夠爽口,不過
餐廳環境很大很闊落,比平時的酒樓坐得較為舒適。
金牛蒡花膠燉響螺
海膽醬焗龍蝦
用海膽醬焗成金黃色既龍蝦,龍蝦肉食落啖啖肉又夠爽口,不過唔似食緊海膽醬,比較似食緊千島沙律醬。
燕窩蛋撻
細細個蛋撻上的燕窩份量都唔少,味道不錯,好滋補啊!