2024-12-03 755 views
-直都知道呢間的阿拉斯加長腳蟹出名好食,今日3/12/2024 與朋友午餐聚會,梗係要食長腳蟹啦。另外叫咗佢哋嘅6人「喜宴」午餐,真係食到飽一飽呀。阿拉斯加長腳蟹5.1斤,-上枱 大家都嘩嘩聲,大大隻,就相機食先。每人一隻腳,啖啖肉,啲蟹膏,蟹汁撈白飯,超正。「喜宴午餐」,款款都美味,燒鵝皮脆肉嫩;岩鹽燒六頭鮑魚好咬口;龍蝦伊麵,肉質新鮮;欖豉蒸龍躉班,魚肉嫩滑。仲有 啫啫芥蘭煲,濃雞湯煲花膠,臘味糯米飯,真係講唔晒!甜品:紅棗糕,熱辣辣,新鮮出爐。大滿足,食到舔舔脷!值得推介!

仲有 啫啫芥蘭煲,濃雞湯煲花膠,臘味糯米飯,真係講唔晒!
甜品:紅棗糕,熱辣辣,新鮮出爐。

大滿足,食到舔舔脷!值得推介!
阿拉斯加長腳蟹  5.1斤
啫啫芥蘭煲
濃雞湯煲花膠
臘味糯米飯
紅棗糕
點咗幾款主打海鮮菜式,包括阿拉斯加長腳蟹、韭香蠔仔水晶粉同西蘭花炒帶子珊瑚蚌,每一道菜嘅食材新鮮,味道豐富,絕對係一個令人滿意嘅海鮮盛宴。阿拉斯加長腳蟹阿拉斯加長腳蟹係呢餐嘅亮點之一,蟹腳非常巨大,肉質飽滿。長腳蟹肉質鮮甜,帶有天然嘅海水香氣,食落去肉質細膩而有彈性。蟹腳肉非常豐富,輕輕一撕就可以拎出大塊蟹肉,超級鮮甜,完全唔需要過多嘅調味已經充滿咗海鮮味。呢道菜絕對係海鮮愛好者嘅必點選擇,每一啖蟹肉都令人回味無窮。🦀🍽️韭香蠔仔水晶粉韭香蠔仔水晶粉係一道非常有特色嘅菜式。蠔仔新鮮味道鮮美,水晶粉吸收咗蠔仔嘅鮮汁同韭菜嘅香氣,口感彈牙,味道濃郁。韭菜嘅辛香同蠔仔嘅鮮甜互相襯托,令整道菜色香味俱全,係一道既清爽又富有層次嘅好選擇。🦪🥢西蘭花炒帶子珊瑚蚌帶子煮得剛好,保持咗鮮嫩嘅口感。珊瑚蚌帶有海味嘅鮮甜,口感爽脆,為整道菜增添咗一層獨特嘅咬口。西蘭花煮得翠綠鮮嫩爽口。呢道菜色彩繽紛,味道清淡但鮮味十足!🧑‍🍳🥦海港薈嘅海鮮料理真係高質,特別係阿拉斯加長腳蟹,鮮甜多汁,令人難忘。
韭香蠔仔水晶粉
西蘭花炒帶子珊瑚蚌

2024-10-09
2024-09-27 3879 views
今日去參加一個中午聚餐,-共開四枱所以有一個包房(V1),房間闊落,冇侷促感。本以為套餐水準係一般。但上第一個菜:乳豬全體就已經有驚喜,估唔到係熱嘅。入口乳豬皮鬆化,跟住落嚟食呢啲菜,個個都有水準。嗰個炸蟹鉗已經唔係一般酒樓嘅行貨,好有水準。西蘭花帶子更加係要加分。食到最尾見紅棗糕更加令人驚奇,上枱時仲熱辣辣,好有紅棗味,平時唔食甜品嘅我,都食咗三件。可能係包房關係,啲侍應睇到親切,招呼周到。這間酒樓出品值得一讚。
2024-08-22 3492 views
海港薈位於海港商場3樓會展站兩分鐘左右便到達,交通方便🎊餐前小食醃蘿蔔 🍽️清爽開胃花膠螺頭爵士湯🍈用料充足,有花膠、螺頭、蜜瓜,瘦豬肉等材料煲成,滋陰清潤,味道鮮甜香濃據聞此湯是鄧肇堅爵士十分喜愛的私房湯方而命名的🏅成都水煮牛肉🐮小麻小辣,牛肉嫩不太會吃辣的朋友,可以一試新鮮菠蘿咕嚕肉🍍肉質外脆內軟多汁,汁醬酸甜醒胃黃金蟹肉蝦球伊麵🍤蝦球份量算多灣仔區相對較大衆化的酒樓,位置方便,地方大容易有位,食物質素合格,CP值可以👌

海港薈位於海港商場3樓
會展站兩分鐘左右便到達,交通方便🎊

餐前小食醃蘿蔔 🍽️
清爽開胃

花膠螺頭爵士湯🍈

據聞此湯是鄧肇堅爵士十分喜愛的私房湯方而命名的🏅

成都水煮牛肉🐮
小麻小辣,牛肉嫩
不太會吃辣的朋友,可以一試

新鮮菠蘿咕嚕肉🍍
肉質外脆內軟多汁,汁醬酸甜醒胃

黃金蟹肉蝦球伊麵🍤
蝦球份量算多

1923 views
$350 (Dinner)
行完書展, 8:42pm 落單,我地先叫 鮑魚雞煲 同 勝瓜茄茸浸魚腐雞煲食到一半,叫2碗飯。 點知白飯都冇,仲叫我可以叫揚州炒飯。有冇搞錯。白飯冇,又有炒飯🫠, 你一早講,我就叫少個餸啦,🙄甘大間酒樓白飯都冇!算,我地都冇發嬲。跟著雞煲食哂,個菜都未到。_________叫左西裝部長黎問問我:我地個菜未到部長(拎起張單): 咩菜呀?我:勝瓜部長,唔出聲行開,我心諗你唔識字唔識睇咩__________隔左幾分鐘,另一個呀姐,執緊隔離台,叫過黎話:勝瓜冇哂😡甘勝瓜冇哂,仲有咩呢,又冇講,點處理又唔講妖,唔追單,都唔講,點做生意!_________仲話送2個壽包比我,痴線🤢壽包係死人食,送都唔要啦壽桃包都唔識講,學人做酒樓,

算,我地都冇發嬲。跟著雞煲食哂,個菜都未到。
_________
叫左西裝部長黎問問
我:我地個菜未到
部長(拎起張單): 咩菜呀?
我:勝瓜
部長,唔出聲行開,我心諗你唔識字唔識睇咩
__________
隔左幾分鐘,另一個呀姐,執緊隔離台,叫過黎話:勝瓜冇哂
😡甘勝瓜冇哂,仲有咩呢,又冇講,點處理又唔講

妖,唔追單,都唔講,點做生意!
_________
仲話送2個壽包比我,痴線🤢
壽包係死人食,送都唔要啦

壽桃包都唔識講,學人做酒樓
2024-06-13 4215 views
(又時光倒流寫食評😜)10/11/2023家母生日,去咗灣仔海港薈 (家母之前同佢啲朋友幫襯過好幾次,每次都會食長腳蟹)最近做緊優惠$188/斤,所以我哋都去試吓。我哋四個人,叫咗一隻大約4斤幾嘅蟹 (埋單隻蟹大約八百幾),另外叫咗牛柳粒、櫻花蝦椰菜粉絲煲、壽包。一開始梗係食蟹先啦,勁大隻,啲腳勁粗,啖啖肉好好味。佢會另外有一兜蟹膏(黃)起咗出嚟方便食,如果點埋啲蟹肉食真係正。基本上我哋食完隻蟹都覺得有7、8成飽(其實係有啲滯)🤪🤪牛柳粒炒得好有鑊氣,好香。不過牛柳粒嘅份量勁少(同埋都有少少肥)、反而冬菇茄子嗰啲就大量😬😬櫻花蝦椰菜粉絲煲,完全見唔到食唔到聞吾到櫻花蝦🫠🫠椰菜就好多啦,粉絲份量都多。不過味道就一般啦。我相信去呢間酒樓食長腳蟹都係主打,因為都差唔多有八成嘅枱,都係食長腳蟹。(家母話平時就$288/斤的)
(又時光倒流寫食評😜)

10/11/2023

2023-11-10
Type of Meal
Dinner
Birthday
  • 阿拉斯加長腳蟹
2024-02-19 5982 views
公司團年多數去酒樓,而今次這間曾經飲過茶食點心,圍菜就未試過,平均價唔算貴,點了個六人餐:1. 海港薈燒鵝(半隻):鵝皮夠脆,肉又滑嫩,這種情況很快就冇,因為它只是用個小蠟燭烘,根本不足夠保持剛上枱時的溫度,到後期食肉質已經咬唔開凍冰冰。2. 上湯焗澳洲龍蝦伊麵(斤半):龍蝦分量多&多肉,伊麵底夠多,夾極都仲有,食唔曬。3. 蟹粉扒豆苗:蟹粉加勾芡鋪豆苗,豆苗幾好食,其他冇特別。4. 岩鹽燒 6 頭鮑魚:明顯不是燒是油炸鮑魚,上枱已凍冰冰,加上口感煙韌又乾,好難食。5. 杏汁花膠濃雞湯:原盅上枱夠熱,杏汁夠濃,花膠好冧好好食。6. 私房欖鼓蒸龍躉斑:其實任何斑類薑蔥+豉油已經好好食,轉用欖鼓多此一舉,又鹹又唔好食,仲浪費左條魚,都唔岩搭。7. 蠟味糯米飯:有蠟腸蠟肉蛋絲花生,夠熱已經好好食,好快就清曬。8. 健康紅棗糕(蒸):即蒸夠熱。圍菜連加一茶芥,圍菜有專用姐姐負責上菜睇進度,感覺良好。但食物質素有進步空間,整體都滿意。

8. 健康紅棗糕(蒸):即蒸夠熱。

2024-01-30
$356 (Lunch)
Chinese New Year
2023-12-21 5458 views
今早訂位時接電話的前檯伙記很冇禮貌,未講完就收線,垃圾級服務,所以我們一班同事取消了今日原本在此的午飯,改到另一個飯堂。另外亦因你班惡伙計鬧客兇狠經歷,以後亦不會再在此晚餐聚會。情願北上都不會再幫襯

2023-12-01 5622 views
親戚回港,搵間有廳房嘅酒家聚餐,Book灣仔海港中心三樓 "海港薈" 廳房,我哋有15人,廳房夠大環境舒適,訂咗龍蝦鮑魚宴,另加一隻長腳蟹。長腳蟹鮮甜好味 套餐份量足夠,晩飯後還可以到灣仔海旁影燈飾 (燈飾至晚上11時),家人和親戚都滿意今次的聚餐安排。溫馨提示:酒家營業時間大約至晚上十時,建議早些開始聚餐,咁就夠時間慢慢食。

長腳蟹鮮甜好味

鮑魚扣鵝掌
欖豉蒸富貴班
松露醬脆皮燒雞
  • 清蒸長腳蟹
03 Oct 2023 一行七人,共消費28xx, 壽星免付,埋單共六人,人均HKD480。坐大堂,沒有看不見而被忽略的!叫六支啤酒,只來兩支,有人心不在。叫了半隻燒鵝(人未齊所以order叫起)只跟一碟酸梅醬,最後人未到就端上了檯,不是死鹹肉質不是柴了的那種,加上皮脆好食。叫了一隻六斤半的長脚蟹,上檯時沒上鉸剪,莫說洗手兜,就連清潔的毛巾紙巾都無,吃完蟹之後要鬧喇才上鉸剪,長腳蟹是清蒸的,技術上最是靠上什師傅時間控得好,鮮甜原味好食,188/斤。最失望的是大閘蟹粉扒豆苗,被介紹的相片坑了, 似施捨得來丁點蟹粉,沒蟹粉味,絕不值HKD168,似足被偷工減料的出品。風沙芝麻骨製作還可,仍有進步空間,不柴之外只見芝麻但沒丁點芝麻味,風沙就更加不知什麼來頭,比起官塘榮哥私房菜中類似的出品就有天淵之別,沒比較沒傷害,這碟風沙芝麻骨就有丁點混水摸魚的感覺,但整體來說是好食的。小炒皇就多乜謝喇,毫無鑊氣不突止更無酒香,味道還可以只欠這款送酒菜的精髓,值得一讚腰果炸得很好,這才是厨師應有的本錢。最後不得不提一個伴酒小菜鴨舌,讚其入口的質感非常不錯。進餐期間有位侍應走近拿起我檯的咭,沒問沒交流就劃了兩
坐大堂,沒有看不見而被忽略的!叫六支啤酒,只來兩支,有人心不在。叫了半隻燒鵝(人未齊所以order叫起)只跟一碟酸梅醬,最後人未到就端上了檯,不是死鹹肉質不是柴了的那種,加上皮脆好食。叫了一隻六斤半的長脚蟹,上檯時沒上鉸剪,莫說洗手兜,就連清潔的毛巾紙巾都無,吃完蟹之後要鬧喇才上鉸剪,長腳蟹是清蒸的,技術上最是靠上什師傅時間控得好,鮮甜原味好食,188/斤。最失望的是大閘蟹粉扒豆苗,被介紹的相片坑了, 似施捨得來丁點蟹粉,沒蟹粉味,絕不值HKD168,似足被偷工減料的出品。風沙芝麻骨製作還可,仍有進步空間,不柴之外只見芝麻但沒丁點芝麻味,風沙就更加不知什麼來頭,比起官塘榮哥私房菜中類似的出品就有天淵之別,沒比較沒傷害,這碟風沙芝麻骨就有丁點混水摸魚的感覺,但整體來說是好食的。小炒皇就多乜謝喇,毫無鑊氣不突止更無酒香,味道還可以只欠這款送酒菜的精髓,值得一讚腰果炸得很好,這才是厨師應有的本錢。最後不得不提一個伴酒小菜鴨舌,讚其入口的質感非常不錯。進餐期間有位侍應走近拿起我檯的咭,沒問沒交流就劃了兩筆,說我們叫了兩碗飯,嘩......我頂吖,咩年代?仲尼這招?無糖水無水菓,有丁點不歡悦地吃飽離埸。
這店已經幫襯咗很多年,現在有感越做越差。
2023-11-03
$480 (Dinner)
Birthday
2023-10-31 3218 views
第一次光顧,服務態度簡直不知所為,完全冇人招呼,想冲茶下單完全冇人理,是我近5 年去過服務質素最差的酒樓,這樣的服務及管理影響香港的形象,應該全部炒晒換過班人上場,作為股東簡直痛心。作為餐飲業,食物雖然重要,但服務質素差也等於趕客走。
2023-10-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2023-10-16 2501 views
今晚叫咗東星斑和瀨尿蝦真係唔得啦,公司成日係呢度食飯,估唔到越來越差,同佢地反應,竟然話一定係未死嘅🥲,同服務員講咗兩次叫經理過來都沒來,服務同食材都差咗咁多……,認真失望,第一次寫食評,希望唔會再有人中伏。
2023-10-16
2023-10-10 1930 views
訂咗幾圍食飯,10點幾都差唔多熄燈,好似要趕客咁,未見過酒樓咁想閂門,埋單個夥計仲搞笑,問邊個俾錢?反而唔問主家席嘅人。係咁問分客嗰幾圍搞笑,咁樣落去仲做得長咩?
2023-09-19 2478 views
同屋企人食飯,方便老人家所以特別揀咗呢間,諗住就腳方便,冇諗過態度如此惡劣。食物唔不算特別。無論我哋問嘢,抑或是要求換碟快態度都十分差。個女員竟然同我地講,你地飲完湯個碗咪干淨囉,要再問兩次經理先換!幫我哋分湯時,基本上所有湯都灑到碗周邊污漕哂!。收走碗碟各樣都係近乎用掉,仲要成餐飯都好似受佢氣咁!我唔知係個别員工定係齋service好老客仔啦!係其他分店食過,冇遇過咁差服務嘅!人均消費六舊,呢個價錢,我唔會再來!呢間要Black list!
食物唔不算特別。
,要再問兩次經理先換!
幫我哋分湯時,基本上所有湯都灑到碗周邊污漕哂!。
收走碗碟各樣都係近乎用掉,仲要成餐飯都好似受佢氣咁!
我唔知係個别員工定係齋service好老客仔啦!

係其他分店食過,冇遇過咁差服務嘅!

人均消費六舊,呢個價錢,我唔會再來!
呢間要Black list!
2023-09-15
$600 (Dinner)
2023-08-29 2740 views
8 月27 日下午1 点40 分在灣仔海港薈我和先生被安排入座, 點了兩個点心及一碟安格斯炒牛河, 食物可以接受, 但兩点半已有人摧埋單, 附近有人搬抬和收拾, 為何沒有早通知要幾点收抬, 外出有人剛進來, 我們坐了一個鈡也沒有, 我們用八達通埋單那個伙記竟然大大声話冇, 再追問才說要出門口埋單, 附近好多空抬, 這樣的招呼怎可能再會回頭?