2017-03-03
相信同好多巴打一樣,情人節被女友埋怨唔夠浪漫、唔夠細心都係家常便飯。“都叫你初初唔好玩咁大,依家無晒貨唔通要送層樓先有新意?”其實都唔係嘅,與其買埋啲唔等使的野,不如食落肚化成身體的一部分:P所以今次情人節補穫就越級挑戰一間高級日式料理餐廳 “鉄人旨花”呢間餐廳一直係我女友期望去的,分開鐵板燒和Omakase兩邊。我地選擇了Omakase(廚師發板),坐Bar枱欣賞師傅為我地準備全套菜單,絕對唔會變低頭族。話咁快就有得食前菜 :芥末八爪魚~ 估計係用新鮮山葵自家醃製,唔太辣唔太鹹,好味。明太子沙律~ 做成四方形細細粒,咬口似希靈魚子但味道係明太子,好味。冰頭漬~ 即係三文魚鼻樑軟骨,用醋和醂醃製,口感爽脆味道酸甜,好味。刺身:象拔蚌~估唔到可以咁鮮味,頭的部分肉厚味濃,身的部分爽甜相比過往食的拼盤每款刺身得兩片,好食但唔夠喉,今次整隻食非常滿足!超好味!鉄板單品:和牛薄燒~包住蒜片同蔥花,先品嚐到肉味再湧出重口味,層次分明。加上師傅特別將其中兩件燒得冇咁熟,味道變化更濃郁多汁。好味!壽司:帶子~Crazy,咁大個仔第一次食件帶子大過飯的壽司,應該有2L 大,我唔太喜歡肉軟腍腍的帶子,呢
“都叫你初初唔好玩咁大,依家無晒貨唔通要送層樓先有新意?”
所以今次情人節補穫就越級挑戰一間高級日式料理餐廳 “鉄人旨花” 呢間餐廳一直係我女友期望去的,分開鐵板燒和Omakase兩邊。
話咁快就有得食
象拔蚌~估唔到可以咁鮮味,頭的部分肉厚味濃,身的部分爽甜
我唔太喜歡肉軟腍腍的帶子,呢件夠爽甜夠鮮味,好味!
今次師傅配合用紫蘇葉同三文魚子,令味道更多元化,好好味!
壽司飯新鮮製人手握逐件上,除了壽司醋,相信加入了昆布鰹魚高湯,飯軟身得黎唔會散,讚!
喜之次魚~因為罕有的關係,平時見到太貴都唔會叫,今次師傅成就左我試第一次TvT
原來魚味都唔太濃,不過肉質好鮮嫩,加少少檸檬汁都幾好味。
湯味好清新,有蔬菜昆布蔥花,仲有一種海鮮,就係白色果件野,
原來佢竟然係刺身象拔蚌·····個肝,味道好似帆立貝橙色個邊邊,就係佢個肝。好味!
杏仁豆腐~同豆腐花一樣做得好幼滑,甜度岩岩好,杏仁味都好重,好味!
抹茶雪米糍~自家製,抹茶味濃,所謂皮薄餡靚XD
呢餐真係好滿足,亦成功補穫,女友讚口不絕。
不過越級挑戰好傷,個銀包內傷,今餐每人HKD1300。
因為女友話好食到返唔到轉頭,下次再來,
越補穫越大穫=="