2018-05-23
曾經光顧過呢間火鍋店幾次,佢既花膠雞湯底真係係同行入面冇得輸!但亦都係因為咁,呢個湯底令佢打響咗名堂,食客越黎越多,而大部份更加係遊客添……而家越黎越難訂位,以前一星期前訂完全冇問題,而家要一個月 🙄🙄 我地勢必要回味佢個花膠雞,不惜等一個月,呢晚終於可以食到。。。就係呢個花膠雞湯~呢個係細份既,入面有半隻雞同差不多10塊花膠件濃濃既雞湯上枱前已煲到奶黃色,一睇已知真材實料!!等佢係爐上煲到一滾,我地已急不及待飲咗個湯先 😆 um... 真係好濃郁好鮮甜之後再加既湯都係濃湯,但當然冇咁好味啦 😂至於火鍋配料方面,肉類我地只係點咗手切牛肉,牛肉望落已非常新鮮,肉色有光澤,食落唔韌有質感,亦好香牛肉味第一次食火鍋點炸魚皮係原包上(可能係我少見多怪啦😂),似食薯片咁,都係脆卜卜,感覺都幾得意 😆呢個黑牛柏葉比我預期中冇咁韌,爽口。以往食過既黑牛柏葉好多都好似食緊橡膠咁,咬唔開😣,所以好少點呢個配料,今次我改觀了~😊雖然對大部份既火鍋配料都係滿意既,但有兩款就比較遜色咗啲。。- 鴨血,較為實咗啲同唔入味,本人都係比較喜歡台式麻辣鍋入面煲到入晒味同滑脫脫既鴨血多啲 😋- 鵝腸,食落有油耗味,點解
- 鵝腸,食落有油耗味,點解會有呢啲味真係唔知,所以到最後差不多成碟冇食。。。
另外,我地重點咗鱔片。蘿蔔片。響鈴。芋絲,都算新鮮既!
總結:花膠雞煲必食配料新鮮同埋選揀多,因為重有海鮮可以揀。但要咁耐先訂到位真係太誇張🙄