2024-09-25
過左中秋天氣開始轉涼,可以坐電車吹下風去一個比較寧靜既地方食個漫活晚餐,跑馬地呢間位於小巷既隱世意大利餐廳真係一個不錯既撰擇👍舖面小巧燈光柔和,入門口右邊煮餐部份,另一邊餐飲區,最鐘意開放式廚房,除左味覺連嗅覺都可以同時滿足☺餐前麵包都有兩款,自家製酸種麵包配黑醋有機橄欖油絶配,新鮮製熱辣辣送到感覺特別好食;雙色脆米片配蕃茄忌廉芝士醬兩種口味好豐富,未入正餐已經飽左一半😅Sharing DelightsLobster Carpaccio $380龍蝦肉清爽再加魚子醬更有口感,加點運用龍蝦羔製作既醬汁更加重鮮味層次Tartare Dl Fassone Pietmontese $250牛肉他他,因為小肥肉肉質較清爽唔稔口,簡單調味再配芝士已好好味Pasta FantasiaMancini Linguine (for 2 persons) $1180呢度最出名既手工意粉,配搭2隻西班牙大蝦,肉質超鮮甜,果種清爽感難以形容,蝦羔味香濃點意粉一流Main Palate PerfectionFrench Pigeon $400法式乳鴿肉味極濃,配羊肝菌汁唔膩更提升肉香,鴿脾更用HAM包住,先肉香跟
Sharing Delights
Lobster Carpaccio $380
Pasta Fantasia
Main Palate Perfection
French Pigeon $400
法式乳鴿肉味極濃,配羊肝菌汁唔膩更提升肉香,鴿脾更用HAM包住,先肉香跟住皮脆,最後食到鴿肉多重口感
Full Blood Wagyu Beef Oyster Blade (M7) $600
可以自己揀刀具,肉質細嫩一刀易切,熟度剛好肉汁慢慢滲出來,入口即熔既感覺依家仲記住
Sweet Artistry
Chocolate Millefoglie $158
主角朱古力帶有豐富層次感,香濃奶味Gelato,Mascarpone mousse,最底層既餅碎,淋上Espresso更完滿
Locanda Tiramisu $158
意大利餐廳必點甜品,簡單茶杯上,咖啡香酒味淳兩者比例適中,CREAMY口感好香滑