2024-11-26 294 views
LOCANDA,跑馬地一家高貴意大利餐廳,開放式廚房,整個環境以棕啡色為主調,有種氛圍溫馨的感覺。餐廳著重餐飲體驗,由基本的暖碟,到每一道菜的換碟,再到提供不同種類的刀具,每一部分都很仔細,吸引體驗,而且每道美食都真的非常精緻。Grilled Squid - $250 烤魷魚口感彈牙,搭配精心調製的醬汁,帶來豐富的風味。Lobster Tagliatelle - $880 龍蝦意大利粉,使用長粗闊條面,一張龍蝦分半,肉質尚可,整體味道和諧。Caviar Tagliolini - $400 魚子醬意大利麵質地細膩,魚子醬增添了高貴的風味。Pigeon - $400 很少餐廳會提供鴿肉,粉嫩色紅肉搭配秘製醬汁,風味獨特。Wagyu Beef Oyster Blade - $600和牛肉片肉質嫩滑,帶有濃郁的牛肉香味,入口即化。 Tiramisu - $158 咖啡杯的Tiramisu層次分明,咖啡味濃郁,為精緻晚餐作個深刻的句號。

Grilled Squid

Grilled Squid - $250
烤魷魚口感彈牙,搭配精心調製的醬汁,帶來豐富的風味。
Grilled Squid

Lobster Tagliatelle

Lobster Tagliatelle - $880

Caviar Tagliolini - $400
魚子醬意大利麵質地細膩,魚子醬增添了高貴的風味。

Pigeon

Pigeon - $400
很少餐廳會提供鴿肉,粉嫩色紅肉搭配秘製醬汁,風味獨特。

Wagyu Beef Oyster Blade

和牛肉片肉質嫩滑,帶有濃郁的牛肉香味,入口即化。

Tiramisu

Tiramisu - $158
2024-11-19
$800 (Dinner)
Pigeon
最近去咗跑馬地🚇嘅 LOCANDA 高級意大利餐廳🍽️,呢度裝修得好高雅,牆上掛滿咗精美嘅🖼️藝術品,加上柔和嘅燈光,令整間餐廳充滿浪漫🇮🇹同優雅嘅氣氛,真係一個好正嘅高級美食😝體驗!呢度就連餐前包🍞都有兩款,一款係脆片🫓,一款係熱辣辣外脆內軟🤤仲有啲果仁喺入面嘅🥖麵包。烤箭魷🦑真係鮮嫩多汁,配上🇮🇹意大利 Amalfi 檸檬🍋同法國 Ratte 薯蓉🥔,令味道更加清新,👍味道一流。手工闊條麵🍴配上波士頓龍蝦🦞同埋蜆,味道濃郁鮮味😋,配埋鹹鹹地嘅烏魚子😍,真係唔錯。手工扁意粉🍝配上魚子醬同埋🇮🇹意大利 Amalfi 檸檬🍋,味道真係高級而且獨特🥰,每一啖都係一種享受☺️。澳洲🇦🇺M7和牛配上洋薊、香脆薯仔角同🇮🇹埋意大利 Marsala 紅酒🍷汁,味道豐富又有層次,🥩肉質嫩滑又多汁!法式🕊️鴿肉入口充滿肉嘅鮮香味,🤤十分之嫩滑,配埋開心果🍄羊肚菌醬,風味獨特值得一試👏。另外鴿脾仲用咗🥓五花燻肉包住嚟製作,😋食落層次感十足!呢度嘅🥄提拉米蘇真係一絕,☕咖啡味濃郁,口感滑溜,👍甜度剛好,係完美嘅甜品結尾。

2024-11-17 234 views
呢日同朋友黎左跑馬地嘅Locanda食Fine dining ✨最好就係有出色嘅食物 仲有寧靜嘅環境邊食邊講 完全唔會食到趕頭趕命 可以Enjoy晚餐時光🍷首先侍應俾左脆片同麵包我地附上由蕃茄同ricotta cheese 做嘅醬🍅🧀麵包喺意式麵包 提子乾帶來微甜嘅味道🥯.🌟GRILLED ARROW SQUID $250烤魷魚有燒烤嘅風味 而且口感煙韌彈牙 食材新鮮🦑配埋薯蓉同堅果 係一個好開胃嘅starter .🌟ACQUERELLO RISOTTO $380和牛牛柳非常軟腍 好易就咬開而且仲有羽衣甘藍嘅意大利飯 軟硬度煮得啱啱好😳.🌟HOMEMADE TAGLIOLINI $400超多魚子醬同意大利幼麵🍝食之前撈一撈 每啖都食到魚子醬嘅海水味簡單就是美🌊.🌟FULL BLOOD WAGYU OYSTER BLADE (M7) $600和牛煎得好粉嫩 肉質軟腍有油香 🥩亦不失牛肉味 非常好味🤤伴菜嘅脆薯餅同沙律菜都好有心思.🌟BRAISED SEAFOOD (FOR 2 PERSONS) $980呢個燉海鮮盤啱晒海鮮愛好者!有齊龍蝦🦞、虎蝦🦐同埋煎白身魚🐟龍蝦同虎蝦都彈牙有鮮味 配
最好就係有出色嘅食物 仲有寧靜嘅環境邊食邊講

簡單就是美🌊

和牛煎得好粉嫩 肉質軟腍有油香 🥩
亦不失牛肉味 非常好味🤤
伴菜嘅脆薯餅同沙律菜都好有心思

呢個燉海鮮盤啱晒海鮮愛好者!
有齊龍蝦🦞、虎蝦🦐同埋煎白身魚🐟
龍蝦同虎蝦都彈牙有鮮味 配埋醬汁簡直係一流

此外仲附上用左fregola 呢種pasta
有廚用risotto 嘅煮法去煮 食落有淡淡嘅清酒味 好有特色🍶
🌟CHOCOLATE MILLEFOGLIE $158

最後點左一個朱古力千層酥🍰
口感非常鬆脆 仲有好香嘅espresso 味☕️
為呢餐意大利菜畫上完美嘅句號
2024-08-25 1314 views
今晚同朋友去到跑馬地食西餐今次呢間係米芝蓮正宗意大利菜黎架成間餐廳好有feel 又好cozy單係餐前面包已經有2款:*自家製酸種麵包 外脆內軟 有黑醋橄欖油醬裡面有橄欖 香味突出*另一款薄脆米餅配搭咗蕃茄忌廉芝士醬 點埋超濃郁嘅芝士醬 非常滋味*Lobster Carpaccio 賣相擺盤都好靚 龍蝦肉切片 配埋魚子醬 新鮮美味*Roasted Artichoke 第一次試 感覺好特別香香地帶啲甘苦味配埋burrata cheese同肉一齊食 平衡啲*Homemade Tagliolini自家製意粉AL dente 好多皇家魚子醬 咸香味突出*Roasted Ping Yuen Chicken餐廳嘅招牌菜 最少早一日預訂用咗本地農場飼養嘅平原雞 味道更濃郁雞皮燒至金黃色 薄脆而不焦內裡肉汁被鎖住 並以海鹽調味 咸香味濃配菜薯蓉絕對不能錯過 意想不到嘅綿滑 奶香味極濃 仲有我最愛嘅烤西蘭花苗同紅蘿蔔🍫Chocolate Millerogle espresso 配埋朱古力味又幾夾仲有一球 gelato 💕Locanda Tiramisu呢度嘅Tiramisu 酒香味較突出 整體甜度適中
今晚同朋友去到跑馬地食西餐

💕Locanda Tiramisu
呢度嘅Tiramisu 酒香味較突出
整體甜度適中 質感軟滑

Dinner
2024年我做咗唔少正確嘅決定雖然咁講有啲浮誇但其中一個正確決定係揀嚟Locanda幫屋企兩位山羊寶寶慶生認識Aedas在先佢哋嘅手工意粉好食到超班而Locanda頂著米芝蓮餐廳光環多少令我期待晚餐喺入黑時分享7點正同家人用散步嘅姿態沿電車路走入跑馬地好鍾意跑馬地嘅寧靜悠閒論氛圍總覺得呢邊比起CWB同中環更適合同重要嘅人約會晚飯嚟到餐廳感覺同Aedas好唔同舒適嘅白光與白色餐枱布餐廳空間不大一個小走廊右邊係open kitchen可以欣賞食物製作過程亦係距離食物香氣最接近嘅地方幾驚喜係即便只係小走廊之隔但完全唔會感受到過份嘅油煙氣息至於用餐體驗我會形容係200分咁圓滿從餐前嘅薄脆片與自家製酸種麵包開始我就好enjoy吃過Aedas嘅Focaccia 就對Locanda serving 嘅麵包有好高期望當然亦冇令我失望薄脆配自家製嘅蕃茄CC spread,蕃茄風味好開胃至於酸程完全係my cup of tea混進大量黑橄欖 &青橄欖加上rich tenacity 嘅olive oil 我覺得自己大概可以食兩個! 而整個體驗from stater到dessert幾乎無可挑剔唯一可惜係家人唔

2024年我做咗唔少正確嘅決定

至於用餐體驗
我會形容係200分咁圓滿
從餐前嘅薄脆片與自家製酸種麵包開始我就好enjoy
當然亦冇令我失望
薄脆配自家製嘅蕃茄CC spread,蕃茄風味好開胃
至於酸程完全係my cup of tea
混進大量黑橄欖 &青橄欖
加上rich tenacity 嘅olive oil
我覺得自己大概可以食兩個!

而整個體驗
from stater到dessert
幾乎無可挑剔
唯一可惜係家人唔飲酒
大家嚟絕對建議wine paring is a must!
海鮮與牛扒嘅味道相信可以uplifting to the next level~

另外我認為招牌嘅Carabineros Linguine係必叫
蝦肉肉質嫩口彈牙
Pasta 煙韌掛汁啖啖都充滿紅蝦嘅鮮鹹香
外層烤得微脆而內裡嫩滑
加上馬油本身都月一定嘅油脂
加埋個醬汁一齊食
魚油香喺口腔久久唔散

Main course 嘅馬友魚烤過後香味十足
個汁又係鮮鹹,
愈食會愈好胃好鬼正(其實好想撈碗白飯LOL)
至於#Wagyu Beef Oyster Blade正常發揮
和牛肉片肉質嫩滑
On side 嘅蘑菇香氣濃郁亦好搶foc
另外畀多個tips大家
嚟以前可以pre order 個
我當日好後悔一早reservse
唯有下次再食
另外個Roasted Antichoke當日亦冇貨
都係嗰句~
I will be BACK!!!!!!

甜品入點係tiramisu
另外店員推薦好多人點嘅Chocolate Millefoglie
前者酒味幾突出但又唔會好濃
後者其實係mille-feuille
層層可可推疊成多重口感
見到細佬呢個朱古力控食到停唔到
我都算安慰呢一餐兩位壽星都咁滿意

• Mancini Linguine
2024-12-02 81 views
跑馬地有不少隱世美食,這間手工意粉一直bookmark很久都未能試到,今次終於有機會親臨品嘗!入面座位不算多,都差不多座無虛席,但店員服務仍然很好,這點令我們更享受這頓晚餐🍲每枱上菜前都會有脆片及酸種麵包🍞脆片脆口唔太油膩,還特別配上自家製的開胃蕃茄忌廉芝士醬。微熱的酸種麵包則外脆內軟,點上開胃醬汁很開胃🤤Lobster Carpaccion $380擺盤十分精緻的前菜,龍蝦肉切片配上咸香味的魚子醬及雅枝竹,醬汁是鮮甜的龍蝦汁,三者味道非常夾。Carabineros Linguine $1180一上菜還以為點錯,這款西班牙紅蝦長得有點驚人!蝦肉肉質嫩口彈牙,而店中最出名的手工意粉真的名不虛傳😍每條都很有口感,煙韌得來是十分彈牙!另一要提及的是由紅蝦蝦膏煮成的醬汁,味道十分濃郁,每條意粉都掛汁,啖啖都充滿紅蝦的鮮味。Stewed Threadfin $400材料很豐富的一道菜👍🏼馬友魚身醃了不同香料調味,外層經燒烤後香氣更濃郁,還略微帶點脆口✨同時亦沒有魚腥味,很香口。而且師傅亦將魚肉去骨,吃得很舒暢👍🏼配料方面有例如鮮番茄、黑橄欖、酸豆,吃魚之餘還有豐富的配菜品嘗🩵

每枱上菜前都會有脆片及酸種麵包🍞

Lobster Carpaccion $380

Carabineros Linguine $1180

Stewed Threadfin $400

2024-11-28 80 views
今晚去跑馬地食意大利菜,小店風格,簡單又有氣派。服務貼心,以下三個菜式都係店員為我推介。自家製麵包鬆脆,食吾停Fassone Piedmontese 生牛肉非常新鮮,醃製味道非常美味,有少少檸檬酸味,刺激味蕾,食完好開胃。Caviar Tagliolini 魚子醬非常多,意粉煙靭熟度剛剛好,味道好特別,第一次食這個味道非常難忘,必食推介。Carabinero Linguine 選用西班牙甜蝦,這隻蝦全長大過手板,燒香半山熟處理,蝦頭仲有好多膏,意粉煙靭彈牙,每一條意粉食到蝦頭膏及酒香味道,這道菜廚師處理得非常之好都係必點之一。每一道菜都有廚師的創作及特色,多重味道令我非常有驚喜。

自家製麵包鬆脆,食吾停

Fassone Piedmontese

Carabinero Linguine

每一道菜都有廚師的創作及特色,多重味道令我非常有驚喜。
$750 (Dinner)
2024-11-25 123 views
一間位於跑馬地既意大利餐廳,地方雖然唔算大但環境幾舒適,店員服務都好周到,而且食物有質素,特別係意粉一定要試。🍞上菜前會奉上香脆既脆片同酸種麵包,仲有自家製既蕃茄芝士醬。🦞Lobster Carpaccion($380)龍蝦肉都切得好薄身但係仲食到龍蝦肉爽彈既口感,配埋鹹鮮既魚子醬、清新既雅枝竹同鮮甜既龍蝦汁,味道非常夾🦐Carabineros Linguine ($1180)平時見到手臂咁長既瀨尿蝦已經夠誇張,點知原來仲有手臂咁長既西班牙紅蝦,真係大開眼界。紅蝦煮熟左之後仲保留到細嫩既口感同鮮味,而意粉既醬汁亦都係由紅蝦煮成,醬汁嘅濃郁度啱啱好,紅蝦既鮮味完全滲透咗落每條意粉到。🐟Stewed Threadfin($400)第一次見馬友係西餐出現,上枱時已經去左骨,可以放心啖啖肉咁食,中間仲放左香草提升左魚肉既鮮味,醬汁用蕃茄同白酒煮成,呢個配塔好新鮮

🦞Lobster Carpaccion($380)

🦐Carabineros Linguine ($1180)

🐟Stewed Threadfin($400)
2024-11-20 119 views
一直都唔知…..原來跑馬地有間咁驚喜既意大利餐廳! 🇮🇹 餐廳雖然唔算大,但都係全場滿座。點解我話驚喜呢? 首先係招牌菜平原雞 🐔,睇落唔太特別,但一食係外皮超脆,肉質鮮嫩😋 (想食記得要早一日預訂喔)另一驚喜當然係佢哋嘅手工意粉🍝啖啖魚子醬,唔食得都睇得😂不過其實最令我想再去食既係店員推介嘅Parma Ham🐷 好食到筆墨難以形容! 至於和牛小排意大利飯 🐮- 中規中矩~最後當然唔少得甜品 🍧我就點咗Locanda Tiramisu - 甜度適中。同Marinade Berries Tart - 為晚餐畫上完美的句號。

點解我話驚喜呢? 首先係招牌菜平原雞 🐔

另一驚喜當然係佢哋嘅手工意粉🍝
啖啖魚子醬,唔食得都睇得😂

至於和牛小排意大利飯 🐮- 中規中矩~

最後當然唔少得甜品 🍧
我就點咗Locanda Tiramisu - 甜度適中。

2024-11-15
Celebration
Birthday
  • Culatello Di Zibello D.O.P
呢度位於跑馬地既一間高質意大利餐廳Locanda, 感覺唔錯,環境、氣氛、服務都好好👍首先我朋友點左個Parma Ham 每一片薄切既火腿都散發濃郁的香氣,微微既油花在舌尖上融化,口感柔嫩又不失嚼勁,帶來一種獨特的香醇和回甘味。之後再叫Roasted Pinc Yuen Chicken( 烤品源雞)🌟必點🌟呢一道展現出食材原味及簡單烹調的經典菜色,雞隻外皮金黃酥脆,內質鮮嫩多汁,搭配甜美時令蔬菜和滑順土豆泥,口感豐富,味道均衡,食落真係好好味,夠香口而我朋友就鍾意食呢個Homemade Tagliolini ( 自家製手工意大利麵)餐廳擅長製作手工意粉,麵條柔韌順滑,蛋香味道十分突出,配上優質水晶魚子醬,帶出細腻既海味及微鹹既口感,再以細香蔥的清新和檸檬的酸香為整度菜增添層次,展現出簡單卻奢華的風味😜Acquerello Risotto (和牛小排意大利燉飯)選用高級和牛,肉質鮮嫩多汁,輕輕一撕就能分開,完全不用刀具,意大利米加入羽衣甘藍,口感順滑且富有奶油香,再加上香濃既帕馬森芝士,令每顆粒都吸收了濃郁的湯汁最後點咗個甜品🍧Marinade Berries Tart (醃泡雜莓撻)以

首先我朋友點左個Parma Ham

之後再叫Roasted Pinc Yuen Chicken
( 烤品源雞)🌟必點🌟

而我朋友就鍾意食呢個

Acquerello Risotto
(和牛小排意大利燉飯)

最後點咗個甜品🍧
Marinade Berries Tart (醃泡雜莓撻)
以酥脆塔皮外殼搭配馬達加斯加香草調味的滑嫩卡士達,香滑綿密。新鮮莓果經醃製後䆁放出完美既酸甜,十分平衡,再配上草莓雪芭,帶來清涼的冰涼感。
Celebration
Birthday
2024-11-18 77 views
走到跑馬地,發現了一間主打高級意大利菜,且高質有水準,那怎可錯過?Free Homemade Bread坐下不久,就送上兩款餐前麵包,先有雙色香脆脆片,配上自家製蕃茄忌廉芝士醬,咸香濃郁,香脆口感,讓人食唔停口;再來是熱辣辣酸種包,麵包內加入橄欖粒粒,口感豐富,輕沾黑醋橄欖油,更增添風味。Lobster Carpaccio擺盤非常精美,龍蝦肉質晶瑩剔透,味道鮮甜,配上特色醬汁/魚子醬等,讓鮮味更突出。Acquerello Risotto意大利飯完美覆蓋在飽滿芝香彈牙的米粒上,再有軟嫩的和牛,芝味豐厚,啖啖滋味French Pigeon法式乳鴿做法變成兩種做法,一款則烹調到肉質粉嫩,食起來口感嫩滑濃郁;另一款則燒香外層,做到香脆口感,伴上特色配菜的中和 ,更顯其中的美味。Tiramisu以杯裝Tiramisu,口感綿密濃郁,酒香Cream,讓人著迷!

Free Homemade Bread

Lobster Carpaccio

Acquerello Risotto

French Pigeon

Tiramisu
2024-11-18 117 views
Locanda主打正宗意大利西西里菜式,將傳統意法菜重新演繹,但同時亦保留傳統風味。Lobster Carpaccio ($380)配搭新鮮,龍蝦煮至半熟,味道鮮甜,以知竹墊底,伴以海鮮醬,再綴以魚子醬,令龍蝦肉更鮮更滋味。French Pigeon ($400) 鴿肉呈桃紅色,相當吸睛,肉質軟嫩帶微微脂香,肉味香濃,肉汁充盈。Acquerello Risotto ($380)和牛非常軟腍,醬汁味道帶甜,中和鹹度,意大利飯有嚼勁,帶濃厚芝士鹹香,更加入羽衣甘藍,口感豐富。Locanda Tiramisu ($158)食意大利菜又點少得tiramisu!Mascarpone cheese軟滑,手指餅濕潤,酒味香濃,不負所望。

Lobster Carpaccio ($380)

French Pigeon ($400)

Acquerello Risotto ($380)

Locanda Tiramisu ($158)
食意大利菜又點少得tiramisu!

2024-11-16 152 views
Locanda dell' Angelo.. 跑馬地一個意大利角落,好好的喝一口,吃的可能是全香港最貴的Pasta之一。想不到才20+的位置,也有5個年輕Chef在開放的小厨房,忙得手忙腳亂。當你吃意大利菜,肯定先要品嚐他店的麵包,鬆軟程度,配佐的橄欖油醋,也就可定性他的水平,所以過關。冷盤的火腿,連蜜瓜也不配,未免太咸了!芝士焗露筍,不明為何加小塊脆火腿,繼續咸香??M7 slow cook steak 的Risotto ,意大利菜飯,不太會欣賞,不過牛肉倒是很好吃。魚籽酱Pasta,麵條好有咬口,一口魚子醬,又是咸香??煎焗馬友魚,肯定比國外的海鱸,更有魚味,不過老外做魚總是多舊魚,不用給我中國人胃了!慢烹鴿子肉,嫩口多汁,但好像只差一點點。不過服務是老西餐的高級服務,殖民地的傳統找回,如果偶爾為之,可以一吃,性價比$1200/位,有更多選擇了!
隱藏於跑馬地既𝙻𝚘𝚌𝚊𝚗𝚍𝚊主打高級意大利菜,出品有水準🌟;而隔壁既姊妹店𝙰𝚎𝚍𝚎𝚜以性價比手工意粉為主🍝 兩間都值得一試.ᐟ 𝙻𝚘𝚌𝚊𝚗𝚍𝚊採用𝚘𝚙𝚎𝚗 𝚔𝚒𝚝𝚌𝚑𝚎𝚗,可以欣賞到各位廚師準備美食👨🏻‍🍳入座時亦會打招呼,好有親切感.ᐟ 平日夜晚黎到都座無虛席,有唔少熟客捧場,大家記得要訂座喔.ᐟ❝ 𝑭𝒓𝒆𝒆 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅 ❞入座後店員先送上兩款自家製麵包,分別有脆片同酸種包🍞 超高質.ᐟ 兩色脆片搭配蕃茄忌廉芝士醬,味道香口濃郁;酸種包外脆內軟,帶有橄欖切粒口感豐富,可沾上黑醋橄欖油增添風味。❝ 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑨𝒓𝒓𝒐𝒘 𝑺𝒒𝒖𝒊𝒅 $𝟐𝟓𝟎 ❞前菜大有驚喜😍 香烤魷魚非常新鮮,入口爽彈,充滿炭燒香氣.ᐟ 配有綿滑薯蓉同榛子粒粒,頗有特色.ᐟ ❝ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑻𝒂𝒈𝒍𝒊𝒐𝒍𝒊𝒏𝒊 $𝟒𝟎𝟎 ❞餐廳擅長製作手工意粉,推介必試🌟 以高級優質既𝚛𝚘𝚢𝚊𝚕 𝚌𝚛𝚒𝚜𝚝𝚊𝚕 𝚌𝚊𝚟𝚒𝚊𝚛鋪面,大量魚子醬絕不吝嗇😍 鮮味十足.ᐟ 自家製意粉蛋香味道尤其突出,做到𝙰𝚕 𝚍𝚎𝚗𝚝𝚎口感,醬汁加入檸檬﹑細香蔥,味道獨特,令人回味無窮,超有水準👍🏻.ᐟ ❝ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑷𝒊𝒈

❝ 𝑭𝒓𝒆𝒆 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅 ❞

❝ 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑨𝒓𝒓𝒐𝒘 𝑺𝒒𝒖𝒊𝒅 $𝟐𝟓𝟎 ❞

❝ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑻𝒂𝒈𝒍𝒊𝒐𝒍𝒊𝒏𝒊 $𝟒𝟎𝟎 ❞

❝ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑷𝒊𝒈𝒆𝒐𝒏 $𝟒𝟎𝟎 ❞

法式乳鴿賣相精緻,味道有驚喜.ᐟ 鴿胸顏色粉嫩,大概七成熟恰到好處,經慢煮後入口嫩滑,搭配羊肚菌醬汁增添豐富口感😋 另外大廚以𝚂𝚙𝚎𝚌𝚔 𝚑𝚊𝚖包住鴿髀,添上鹹香風味別具特色,非常香口🤤
2024-10-17 460 views
在跑馬地屹立多年的意菜,最近rebrand為Locanda,也在隔壁開了一家副線餐廳Aedes!! 打頭陣的麵包有兩款,自家製脆片和橄欖酸種麵包,蕃茄忌廉芝士沾麵清新得來又帶creamy感,沾麵包好好食🤤 主菜同樣主打手工意粉,二人份的龍蝦意粉,tagliatelle口感煙韌,掛滿解鮮甜的海鮮汁☺️ 龍蝦熟度剛好,蟹鉗也拆好肉🥰 無沙的蜆肉把鮮甜度再推上一個層次! 澳洲M7和牛肉質嫩軟又重肉味😋 甜品提拉米蘇都不錯,rum酒、咖啡、mascarpone cheese各樣元素的味道平均☺️
澳洲M7和牛肉質嫩軟又重肉味😋