2024-06-23 88 views
香港人北上消費熱潮持續,好多國內嘅知名連鎖食肆都紛紛進駐香港各大商場。呢日放假,我就同屋企人嚟咗沙田探魚,試吓內地好出名嘅烤魚究竟有幾正👍🏻嚟到探魚嘅門外,見到佢嘅裝橫同深圳嘅分店都保持同一嘅風格。門外嘅橙色燈箱非常耀眼,一睇就認得出,店內嘅面積雖然清唔上好大,但基本上都係卡位,坐得十分舒適。而且店員嘅服務都唔錯,有求必應,反應好快👍🏻來到探魚當然要食烤魚啦!見到佢種類都幾多,有唔同嘅味道選擇,而且魚亦都有三款,我哋揀咗最貴嘅鮰魚,味道就選咗豪吉®️藤椒油鮮青椒爽麻味烤魚。話咁快烤魚就上菜,果然非常大條,見到肉地都好厚,鮰魚嘅骨唔多,就算有都好大條骨,唔怕會哽骨。而且肉質軟滑,食落啖啖肉,兩個人先會食得晒。食烤魚。最重要就係佢嘅調味同湯汁,呢個藤椒青椒爽麻味烤魚真係一絕,絕對推介俾大家,我不嬲都認為藤椒青椒係非常好食,因為佢唔算好辣,但味道偏重,麻味亦都夠,食落好過癮,令到味蕾都留低藤椒嘅香味。聽聞呢個湯汁係用咗豪吉嘅藤椒青椒油去調製,味道真係唔錯,搞到我都好想買返支返屋企。烤魚上面亦都鋪滿咗藤椒同青椒,令到味道更加突出。而且店舖仲好聰明地加咗豆腐,啲豆腐索晒咁惹味嘅藤椒汁,食到令人直頭

來到探魚當然要食烤魚啦!見到佢種類都幾多,有唔同嘅味道選擇,而且魚亦都有三款,我哋揀咗最貴嘅鮰魚,味道就選咗豪吉®️藤椒油鮮青椒爽麻味烤魚。話咁快烤魚就上菜,果然非常大條,見到肉地都好厚,鮰魚嘅骨唔多,就算有都好大條骨,唔怕會哽骨。而且肉質軟滑,食落啖啖肉,兩個人先會食得晒。食烤魚。最重要就係佢嘅調味同湯汁,呢個藤椒青椒爽麻味烤魚真係一絕,絕對推介俾大家,我不嬲都認為藤椒青椒係非常好食,因為佢唔算好辣,但味道偏重,麻味亦都夠,食落好過癮,令到味蕾都留低藤椒嘅香味。聽聞呢個湯汁係用咗豪吉嘅藤椒青椒油去調製,味道真係唔錯,搞到我都好想買返支返屋企。烤魚上面亦都鋪滿咗藤椒同青椒,令到味道更加突出。而且店舖仲好聰明地加咗豆腐,啲豆腐索晒咁惹味嘅藤椒汁,食到令人直頭想嗌碗飯。

另外我哋都叫咗小食,包括易燃易爆小吃天團,呢個名都幾特別,其實係一啲中式嘅炸物,包括炸到卜卜脆嘅金菇、山藥片、炸雞、同埋酥肉。炸雞都幾Juicy同厚肉,酥肉肉質厚實,山藥片切到好薄好薄,好似食薯片咁脆卜卜,好好食😋

我從來未食過牛蛙,今次就叫咗個酥炸牛蛙來試吓,估唔到隻牛蛙髀可以咁大咁長咁多肉,好難想像呢隻牛蛙原本有幾大。酥炸牛蛙算係咁多道菜之中最辣嘅一道菜,但都係可接受嘅程度,肉質鮮嫩,炸得唔會乾身,值得一試。

探魚仲有自助冰粉,有齊所有冰粉嘅配料,等客人自己調製,呢個做法都唔錯,令到想唔食咁甜嘅人都可以調出最適合自己嘅味道,而且配料好多,包括有白珍珠、葡萄乾、山楂片、黑糖麻糬、花生、桂花蜜等等,俾客人都可以有嘗試整冰粉嘅體驗。

2024-06-18
$230 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event