小編唔係第一次黎呢到食啦~ 上次蠔季🦪嚟食過既感覺幾好,所以到蟶子季🦪就再黎食🤩 一樣咁好食😋 啲蟶子當造又高質,肉質厚肉飽滿,嫩滑鮮甜,食完幾滿足😌 而莆田其實係福建既一個市,背山面海,有豐富既海產,亦都盛產獨具特色既美食,所以呢間餐廳用左莆田黎做名,全部野食都有本土風味ga😜 裝修簡潔時尚,燈飾同中間既座位都行迴旋 (5 😍 係滿分,🤩係半分)海蟶促銷 - $219蒜蓉蒸海蟶 🧄🦪 (好味指數:😍😍😍😍😍)呢到既蟶子🦪係黎自福建莆田哆頭村,呢條小漁村有600幾年養蟶🦪既歷史,因為佢地既純黑泥灘塗土質肥沃,好適合海蟶🦪生長ga~ 小編首先揀左經典既蒜蓉味🧄,香口惹味,集油香同鹹香於一身既蒜蓉🧄用黎配海鮮真係一流,更加突出到蟶子🦪既鮮味🤤 蟶子飽滿厚肉,鮮嫩彈牙唔會韌,品嚐到蟶子🦪既原汁原味,差啲連汁都想飲埋😂九層塔海蟶煲 🌿🦪 (好味指數:😍😍😍😍🤩)試左個濕既煮法,跟住試個乾既~ 啲蟶子有炸過🔥 炸到金黃酥脆咁,裡面集蟶子無縮水,一樣飽滿厚肉,嫩滑爽彈唔會韌~ 配埋氣味清新,辛香濃郁,味道獨特既九層塔🌿就更加鮮甜同香口😋百秒黃花魚 🐟 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個黃花魚

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

海蟶促銷 - $219
蒜蓉蒸海蟶
蒜蓉蒸海蟶 🧄🦪 (好味指數:😍😍😍😍😍)
九層塔海蟶煲

九層塔海蟶煲 🌿🦪 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
百秒黃花魚

百秒黃花魚 🐟 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個黃花魚🐟係佢地既招牌黎ga😜 上枱既時候都仲係熱辣辣既,香氣撲鼻~ 特色就係用明火🔥炆100秒就可以上枱,魚🐟啱啱好熟之餘,肉質保持到細嫩又索住到肉汁同有彈性,有鹹香又鮮甜~ 連湯底都好鮮味,所以我忍唔住清晒🤤
芋香鴨

芋香鴨 🍠🦆 - $98 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
芋香鴨🍠🦆同上次嚟既時候咁好食🤩 主要係喺芋蓉🍠入面加左澄麵同豬油🐷,咁炸起黎個表皮就會金黃香脆~ 配埋軟滑粉糯既芋蓉🍠,味道清新淡雅,唔會太濕又唔會太粉~ 配埋帶有鹹香既鴨肉🦆,肉質香酥軟嫩,感覺滿足又唔覺得濟😋
福建紅菇海鮮滷麵

福建紅菇海鮮滷麵 🍄🍜 (好味指數:😍😍😍😍)
因為用左紅菇🍄,所以有淡淡既天然粉紅色幾靚🤩 紅菇🍄生長喺溫度同濕度比較高既環境,喺福建沿海地區比較多見,有淡淡既芳香同埋幾爽口~ 好少可見湯麵🍜會落咁多料,餐牌寫足足有14樣咁多🤩 包括有蝦仁🍤、蟶子、蜆🦪、豬肉🐷、菠菜🥬、娃娃菜🥬、豆卜等等,味道鮮甜,海鮮鮮味彈牙,有豬肉🐷令到個麵🍜香口啲,菜就煮到幾腍甜,仲有清新嫩滑既菇🍄,連下面既麵線🍜煮到軟腍,都索到湯🥣既味道,夠晒惹味~
酥炸冰心榴槤

酥炸冰心榴槤 - $58 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
作為榴槤既big fan,一見到就毫不猶豫咁叫左😌 表皮係幾靚既金黃色,夠薄同酥脆,暖暖地咁而裡面係凍冰冰、細緻creamy既榴槤mousse,一熱一凍既感覺好正🤤有足料既榴槤,味道濃郁誘人😍~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
$300 (Dinner)
蒜蓉蒸海蟶
九層塔海蟶煲