2023-05-20
今日又入咗荃灣行街睇戲,每次入荃灣我都想幫襯呢間餐廳,對佢嘅麻辣香味念念不忘。肥姐麻辣餐廳,地址喺沙咀道169號滿樂大廈地舖,餐廳地方闊落,座位空間感亦都好足夠,喺度食飯感覺都幾舒適。酸菜魚 ,酸菜魚分量好多,可以選擇小辣大辣同bb辣,因為佢呢度嘅麻味十足,我哋選擇咗bb辣,魚肉非常結實,食落口仲係好嫩滑,唔似一般餐廳做到啲魚肉散曬,入口魚肉味鮮甜,麻辣香味慢慢滲出,配上酸菜大豆芽增添口感同香味。辣子蒜香排骨,一上枱已經聞到麻辣嘅香味,排骨醃得好入味,經過辣椒炒香,入口又香辣又嫩滑,非常惹味香口。招牌口水雞 88元,例牌,呢個口水雞真係一試難忘,入口雞肉好嫩滑,雞肉香味鮮甜,最正就係旁邊嘅麻辣香味,芝麻,香蔥,辣椒,令到口水雞嘅味道好有層次,呢個麻辣醬汁出面嘅餐廳真係食唔到,用嚟配白飯真係食到舐舐脷。最後簡簡單單點咗個炒菜,炒菜份量真係好多,加咗蒜片辣椒,特別香口惹味,好有住家飯嘅感覺。每一個菜式我都覺得好好味,而且性價比高,所以每次去荃灣我都會幫襯佢。