2020-06-23
對我黎講,打邊爐並冇分春夏秋冬,一年四季我都咁愛打邊爐。一坐低侍應生就上左兩碗清甜滋潤嘅紅棗雪耳糖水。火鍋醬料方面,有醬油、醋、香油、生蒜同蔥粒,款式唔算多。我地點左鴛鴦鍋:重慶麻辣銅同埋皮蛋香菜湯。麻辣湯底配麵粉類食品一流!例如苕粉、迷你燕餃、竹笙、凍豆腐等。食材充分吸收哂濃郁嘅湯底味道,連醬油都可唔唔洗點!對於二人黎講,可以點半份實在太貼心喇!貪心嘅我地每樣都想試都唔洗擔心食唔哂。我地點左手打墨魚滑滑、三寶丸、西生菜、油炸鬼、韭菜豬肉水餃、鮮蝦雲吞、嫩牛肉等。手打嘅三寶丸包含左墨魚丸、牛丸同蝦丸,款款都爽口彈牙。嫩牛肉肉質非常嫩滑,涮一兩分鐘就食得。冰豆腐纖維綿密。吸湯得黎唔會鞋口。迷你燕餃一口一粒,個皮有彈性好香口。苕粉口感好煙韌,同麻辣湯超夾!墨魚滑充滿鮮味而且十分爽口彈牙。每一款食材嘅水準都好出眾。其實呢度仲有好多款特色牛內臟同特色火銅配料可以點,喜歡麻辣火鍋嘅朋友絕不能錯過!
火鍋醬料方面,有醬油、醋、香油、生蒜同蔥粒,款式唔算多。