2024-08-18 140 views
去博愛醫院探完病後,再到元朗阜財街附近走走医肚, 附近飲食店舖好多選擇。想,成20年都無去過好到底, 就這一間啦 。 入到去有地下和閣樓。見地下人客都多和稍熱 ,便問夥記樓上還是樓下凉些呢。夥記話 ‘’唔知道喎 ,這幾天啲冷氣都係唔夠 ‘’。 算啦,算啦,慣咗㗎喇,唯有死死地氣自己行上樓梯到閣樓。 上到去,地方寬敞,只有兩台食客,冷氣稍為涼些, 舒服好多。 夥記的態度也好好多。坐下叫了一個套餐,細蝦子撈麵+ 1碗水餃雲吞(內有三隻雲吞,兩隻水餃)$80蝦子撈麵到,吓, 嗰碟麵咁少嘅 ,(一住甘多),男士就唔夠食。鋪在麵上的子都算夠份量,不知是否因為麵少,就覺得蝦多。但當食下就覺得有些腥味,可能是蝦子, 有些少失望 , $80喎, 麵就算幼細, 水餃和雲吞冇特別一般. 我覺得我自己包嗰啲雲吞仲好食. 諗下,諗下,$80...這地區,這環境, 這些份量, 是不是貴咗些呢? 又上了一課。門口的收銀員非常好有禮貌,多謝前多謝後,同舖內地下的夥記好大對比。 不知是否老闆?

2024-08-16