2019-05-23
等了好耐想食的韓國餐,今日星期4,7點多來到,已經要等位。 店舖不算大,但坐到滿一滿。其實在來之前已經鎖定了韓式煎餅,年糕及炸雞。見餐牌上,以上幾款都有幾種口味,實在選擇困難,樣樣都想食。最後叫了甜辣醬炸雞,韓式炒年糕,泡菜煎餅。炸雞有全份或半份選擇,我一行兩人,叫了個半份。炸雞好脆,最怕係油而膩,但今次炸雞好乾爽,不會成口都係油。雞肉方面,肥瘦適中,亦吾會炸到乾蒸蒸。 邊食邊吹水,不錯不錯。今次是甜辣醬炸雞,辣辣地好開胃。其實都想試蜂蜜炸雞,下次可能會試下。年糕,曾經在宮廷炒年糕定韓式年糕想了好耐,最後都是韓式年糕。配上辛辣麵,韓式魚糕,蛋等配料。雖然自己平常都有嘗試煮類似的,但就是煮不到這種味。整鍋都係韓國常吃食材。煎餅,這個超級值得推介,眾多煎餅,曾經想過叫海鮮煎餅,但最後都是泡菜煎餅。因為泡菜是韓國食品。煎餅是薄身而脆,它不油,中間夾左少量洋蔥,食落第一層是脆皮,然後就是泡菜和洋蔥粒相當有咬口,配上幾件魷魚,有個小醬汁提供,沾了就較濃味。飲品朋友叫了個西柚碳酸水,冰凍酸酸地,正好中和下,我就叫左個檸檬薑汁。 食完好飽,大滿足,癸準備肥多幾磅了。
最後叫了甜辣醬炸雞,韓式炒年糕,泡菜煎餅。
炸雞有全份或半份選擇,我一行兩人,叫了個半份。