2018-05-29 5128 views
見朋友去完六公館 影咗好多靚相, 餐廳270度維港海景加高級中菜, 一直都好想試。 今晚終於有機會, 趁好友還人情債我提議到這裏。 個friend都好鍾意浪漫精緻菜,我們 今晚一於去試。咁靚嘅環境無敵海景我們都有心理準備唔會抵食夾大件。 餐廳供應精緻高級中菜和fusion菜, 亦有中式 花茶或cocktail, 紅,白酒。趁時間尚早我們追著個鹹蛋黃影番幾張靚相, 景緻開揚心情特別放鬆。 餐廳唔係清一色 遊客, 還有本地客人和商務聚餐。 我們被安排在近窗邊位正好飽覽維港兩岸景色。就只有三隻大小不一金蠔。 沒有多餘的配菜,很有性格的一款小菜。 蠔豉煎香再封上薄薄的龍眼蜜芡汁,蠔肉飽滿鮮甜, 外皮稍為煎得焦脆, 突顯蠔肉的甘香。蒜味和芥末味道平衡, 牛柳粒軟嫩, 配上炒得香口的秋葵, 清新健康得來又惹味。 秋葵炒完亦不會軟腍腍, 口感極佳。。 这款燴飯有西式 risotto的感覺。 松茸羊肚菌炒過之後味道更突出, 所有汁醬精華都融入米飯中, 濃郁美味。 回頭再吃海膽, 依然鮮甜甘香, 沒有被菇菌味道蓋過, 可想然之海膽質素亦有番咁上下。Mojito $118其實食住中菜飲cocktail感覺

我們被安排在近窗邊位正好飽覽維港兩岸景色。
龍眼蜜生煎金蠔

[龍眼蜜生煎金蠔]
秋葵芥末炒牛柳粒

[秋葵芥末炒牛柳粒]

松茸羊肚菌海膽燴飯

[松茸羊肚菌海膽燴飯]。 这款燴飯有西式 risotto的感覺。 松茸羊肚菌炒過之後味道更突出, 所有汁醬精華都融入米飯中, 濃郁美味。 回頭再吃海膽, 依然鮮甜甘香, 沒有被菇菌味道蓋過, 可想然之海膽質素亦有番咁上下。

Mojito

Mojito $118
其實食住中菜飲cocktail感覺都唔錯, 金蠔配Mojito, 一個蜜香一個清新薄荷。 Mojito 酒嘅份量都唔太strong, 啱啱好。

黑蒜焗羊架

食到咁上下再望望窗日落的景緻, 忍唔住又走出戶外地方影幾幅靚相。 嘩靚到唔使食嘢都飽晒, 返埋位已經上第二度菜。 "黑蒜焗羊架" 焗羊架被封乾了的黑蒜碎和包糠覆蓋著, 很想知道為什麼會呈黑色而又不是焗燶的味道。 羊架肉頗厚, 但肉質竟然鬆軟嫩滑,帶微微粉紅且充滿肉汁, 配上黑蒜碎的焗皮, 鬆脆而帶蒜味, 感覺似吉列羊架但一點也唔乾, 令人齒頰留香一試難忘。 喜歡羊的朋友絕對不要錯過。
大廚功力功不可沒。
薑蜜芥蘭

再試這個 [薑蜜芥蘭]。 選用了最嫩綠爽脆的芥蘭莖部,清甜爽嫩, 薄薄的包上一層玻璃芡汁, 滲出輕微薑味和蜜味, 和芥蘭非常匹配

川貝陳皮燉雪梨

[川貝陳皮燉雪梨]
甜品滋潤,不過製作需時要有耐性。
沒有陳皮的味道相反有甘甘地嘅川貝蜜糖味, 個汁充滿燉雪梨的精華,很有黏性, 滋潤清甜。 雪梨肉燉至軟腍, 雪梨心都冇酸味。

流沙球配冰淇淋

流沙球配冰淇淋$118
有三顆小小的流沙球。 類似炸湯圓,精緻軟糯, 咬開糯米球 ,沒有預期中澎湃的流沙, 內裏有少許花生蓉的餡料, 反而鋪在碟上的黑芝麻炒得很香, 配以同樣芝麻味濃郁的雪糕, 一暖一凍, 唔錯的甜品作結尾。
龍眼蜜生煎金蠔
秋葵芥末炒牛柳粒