2019-06-21 40 views
今日休息,同阿媽落街嘆早餐,係人都知屯門有間民華餐聽,佢哋嘅常餐特別出名,點解?因為佢哋係呢個嘅天氣,裏面嘅冷氣仲可以好冰涼,坐低飲番杯紅豆冰,簡直係身心舒爽啊。佢哋除咗常餐,仲有點心食架,我哋叫咗個燒賣,一份都有四粒架,而且價錢又抵,大大粒,原來唔使去酒樓,都可以食到中式點心㗎。除咗普通燒賣,仲有鵪鶉蛋燒賣架,粒粒都好大粒,仲要脹卜卜,即叫即蒸,雖然係等得耐少少,但係勝在夠新鮮呀嘛。佢馳名嘅常餐,今日我叫咗嘅事蕃茄湯底叉燒通粉,夠晒大碗,正在仲要個湯底酸酸甜甜好後嘅蕃茄湯味,一早食呢個湯底,真係夠晒醒胃,叉燒好大塊,雖然只係偏瘦,但係啱晒我呢種減肥嘅人士。炒蛋配火腿,個炒蛋好香好滑,灑上少少鹽花,份外滋味,火腿就篇薄左少少啦。但係勝在個多士勁厚,而且叫多士都唔使加錢,如果加多兩蚊可以變成奶油多啦。