2022-07-18
思鄉咗咁耐,今晚終於有機會去女人街試吓呢間日本東京過江龍「背脂煮干拉麵」(丸め背脂煮干)!佢仲要係第一間海外分店👏。佢哋係用豬背油脂熬製湯底。咁重口味,喺香港真係比較少見,但就係啱晒我呢啲重口味人士!==================🍜 特製背脂煮干拉麵 (💰$88) 碗麵一嚟梗係要試下個湯先啦。豚骨、豬背脂、沙丁魚乾同埋日本醬油經過3日熬製,真係除咗去日本,冇喺香港試過呢啲咁濃郁脂香嘅湯底,仲隱約有魚鮮味。如果你覺得唔夠重口味,想個湯再濃厚啲,仲可以揀「背脂增量」: 脂增 (2倍, +$5)、鬼脂 (3倍, +$10)、或者 脂地獄 (4倍, +$15)。今次喺香港初次嘗試,我就揀咗標準湯底。麵條舖頭就用咗人手製粗身極太麵,口感彈牙。啲麵係用日本小麥製成,重有小麥嘅香味同甜味。雖然得兩塊豚肉,但係佢哋係不同部位,而且係不同煮法 ( + 炙燒醬油豚腩叉燒),夠晒心思。肉質軟綿既係「鹽味慢煮豚肩叉燒 」; 帶爽勁味濃既係「炙燒醬油豚腩叉燒」。隻溏心蛋值得一讚,溏心煮得剛剛好。🍜 特製背脂煮干沾麵 (💰$98)沾麵製法大致同拉麵相同,不過湯底會更濃郁,但佢哋又加咗柚子平衡油膩感,口感有趣
==================
特製背脂煮干拉麵
[背脂、味玉、慢煮豚肩、炙燒豚腩、洋蔥、木耳、紫菜、青蔥]
特製背脂煮干沾麵
[背脂、味玉、叉燒]
沾麵製法大致同拉麵相同,不過湯底會更濃郁,但佢哋又加咗柚子平衡油膩感,口感有趣。當然沾麵都有得揀「背脂增量」,適合唔同口味嘅朋友。
特製背脂煮干沾麵
靜岡哈密瓜梳打
食日本嘢又點可以少得日本製造嘅飲品,呢枝「靜岡哈密瓜梳打」唔知你有冇喺日本飲過呢?佢用日本靜岡縣生產嘅哈密瓜製作,味道濃郁而且帶果香,就算食完咁濃味嘅麵都依然感受得到。加埋本身係碳酸飲品,一個字「爽」!
Suntory 三得利烏龍茶
Suntory (三得利) 烏龍茶就唔使多介紹啦,本身喺日本都好出名,本身佢茶味濃郁、回味清爽。食呢啲重口味拉麵真係襯晒,感覺解油。
🍜 丸目背脂煮干 香港店 🍜
🍜 旺角通菜街74號地舖