2024-07-04 45 views
近日喜歡中國功夫, 對中國食品更加鍾愛, 今晚一班師兄弟約了去中環 [朝天門] 食重慶打邊爐.  師兄介紹話 朝天門 係有經驗的火鍋店, 在20多個國家已經設立多過 1, 000 間, 好開心一齊去試吓. 香港 朝天門 原來設在蘭桂坊, 大家見到紅色中國重慶大城門, 有點驚訝, 好像去了重慶餐廳設計具有中式概念, 用上木質裝修. 火鍋有設在大廳梳化卡座, 通風系統做得好, 全無油煙味.  也有設在貴賓房, 私穩度高, 內置音響, 可以一邊食一邊唱K. 有專業的服務員, 招呼友善, 點餐會有好介紹, 落單無難度.侍應專車送上調味醬汁, 加辣, 蔥蒜醬料也有齊.  飲品也有提供給我們選擇.  接著火鍋隆重上檯, 銅製火鍋加上金龍玉璽, 好威啊!服務員先指導食物煮熟時間, 真細心.師兄知道我們兄弟有辣有唔辣, 特別叫了三色湯底.  麻辣的師兄最岩, 我吃中辣, 師弟愛豬骨湯底. 火鍋待滾, 大家圍坐先吃重慶小食:  脆麻花, 雲片糕手工味道也不錯.特式椒香酥肉, 開始辣辣味蕾.食口  紅糖糍粑, 減減辣先.接著火鍋食品一款接一款送上.  牛小排, 油脂分佈平均, 顏色鮮明. 廚師對食物造型,
餐廳設計具有中式概念, 用上木質裝修.
火鍋有設在大廳梳化卡座, 通風系統做得好, 全無油煙味.
接著火鍋隆重上檯, 銅製火鍋加上金龍玉璽, 好威啊!
服務員先指導食物煮熟時間, 真細心.
三色湯底
脆麻花, 紅棗, 雲片糕
特式椒香酥肉, 開始辣辣味蕾.
椒香酥肉
食口  紅糖糍粑, 減減辣先.
紅糖糍粑
牛小排
廚師對食物造型, 及擺設非常專注.
鋒火戲豬喉, 用上城門樓裝載, 鮮黃喉切成花般, 未食也有滿足感.  淥煮後口感脆爽, 很特別.
鋒火戲豬喉
我們大家嘩然, 因為聖旨到.
   送上手切頂級牛頸肉 ,  薄切超甘香又夠牛肉味.
手切頂級牛頸肉
西班牙黑豚梅肉,  肥瘦平均, 肉味濃.
西班牙黑豚梅肉
大刀豬腰片, 切得非常薄身, 口感爽脆.
大刀豬腰片
鴨血, 味道偏淡, 配麻辣鍋最好, 入口軟滑, 放在麵包先吸油更好.
鴨血,
鵝腸有冰鎮冷藏, 確保品質新鮮, 一滾即食, 彈牙好正.
鵝腸
雪花梅頭片, 肉質柔軟且帶爽脆感, 入口唔會油膩.
雪花梅頭片,
冰鎮稻田毛肚, 即牛肚,  一灼即食, 好爽脆又清甜
特級黑虎鮮蝦滑, 及靚墨丸, 煙韌彈牙, 鮮味無窮.
特級黑虎鮮蝦滑, 及靚墨丸
 打邊爐食 田園蔬菜夠健康, 蔬菜嫩綠, 口感清脆.
竹筍, 口感鮮嫩可口.
繡球菇, 配麻辣湯底更昇華.
火鍋川粉大寬粉, 又白又滑,  放在辣湯那邊煮超好食.
火鍋川粉大寬粉
最後食碗擔擔麵, 混上辣椒醬, 花生, 花椒調味, 麵條細滑更可口.
擔擔麵
吃完火鍋, 又唱歌娛樂一下, 大家下個月再來滾滾.
三色湯底
脆麻花, 紅棗, 雲片糕