2024-07-01 93 views
位於銅鑼灣謝斐道,主打食一人一蒸氣鍋♨️蒸海鮮嘅「船渦」食Lunch,去到門口都猶如置身於船頭,見到有個掌舵佈置😍,呢度環境好舒服,入到去,柔和嘅燈光,令人有種放鬆感覺,每張枱都有一道簾隔開,私隱度好高,就算一個人嚟、三五知己、一家人或成班friend 嚟,都會坐得好舒服,而且見到一缸一缸新鮮海鮮🦞🦀🦑🐟🐚,就知一陣嘅海鮮餐一定好鮮味。⚓️八府巡按套餐($468)呢個套餐非常豐富:🛟前菜:沙律🛟炸物:芝麻雞翼同雞骨餃,炸得夠乾身,唔肥膩,好惹味😋👍🛟海鮮:有龍蝦、白蜆 、北寄貝、鮮魚片、元貝、扁聖子、鮑魚、蝦,另外揀了蟹半隻,一人一蒸鍋,枱上已貼上各種食材蒸煮時間,唔識煮飯都唔使驚😂,基本上,所有海鮮都好新鮮,而且好肥美,D蜆好鮮甜,鮑魚夠爽口,蝦🦐好彈牙、蟹🦀都好鮮甜。🛟肉類:安格斯牛肉及豚肉片,質素不俗。蒸牛肉同豚用,第一次😚🛟丸類:薑汁皮蛋牛丸好特別,鐘意食薑嘅朋友仔就啱晒啦,招牌墨魚丸同牛骨濃汁牛丸都正👍👍😋🛟菜類:有蔬菜拼盤(金菇南瓜、生菜、粟米、椰菜)食完之後,仲可以揀唔同粥底,我哋揀咗芋頭南瓜粥底,估唔到,好好食,我仲自己加埋鮑魚同埋蜆入去煮嚟食,好美咪❤️⚓️水師提督套餐($1

⚓️八府巡按套餐($468)
呢個套餐非常豐富:

🛟前菜:沙律

🛟炸物:芝麻雞翼同雞骨餃,炸得夠乾身,唔肥膩,好惹味😋👍

🛟菜類:有蔬菜拼盤(金菇南瓜、生菜、粟米、椰菜)

⚓️水師提督套餐($138)

🛟炸物:章魚🐙燒

🛟海鮮:白蜆、蝦、鮮魚片、風紋蜆

🛟肉類:揀左美國肥牛

🛟菜類:特選蔬菜

其實$138 ,真係好抵食,我仲用$1 優惠價,換購一隻鮑魚👍👍呢個餐,我就揀左魚湯米線,而且仲可以淥肥牛,正呀🥰

而可樂控嘅我,點會少得叫罐可樂($10)😅

@boatboatsteam

船渦 (銅鑼灣)
📮銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
☎️28850268