2024-09-07
早幾日咁啱喺銅鑼灣做完嘢,就約咗老婆去附近搵嘢食。跟住就搵咗呢間小籠包有名嘅舖頭,因為我哋全家都鍾意食小籠包。呢間分店好似開咗冇幾耐,裝修同各樣都好新淨。感覺好清潔整齊同乾淨。我哋一坐低就嗌咗一客招牌小籠包同鮮肉鍋貼,之後就叫埋其他嘢。首先嚟嘅就係頭盤酸醬海蜇頭,海蜇好爽口配上酸醬好開胃,唔錯。另外仲上咗肉碎南菜乾煸四季豆,呢個餸有少少辣,啱我呢啲想食辣,但係又唔係食得好辣嘅人。之後就上咗我哋最期待嘅小籠包同鮮肉鍋貼。小籠包保持一貫水準,啲湯汁好鮮味,皮薄餡靚。鍋貼就外脆內熱,同樣有少少肉汁喺裏面,香口好吃。之後就到雲吞雞,雖然係半隻,但我覺得好足料,另外配上雲吞,呢個真係幾抵食,因為佢仲配咗湯。感覺上呢個等於1湯+1餸。享用完以上菜式之後,我哋仲叫咗個桃膠紅棗桂圓湯,呢個湯好清潤,唔會太甜太膩,雖然之前食到好飽,加上呢個糖水唔會覺得好Heavy。好豐富的一餐,雖然唔係嗌咗好多個菜,但都食盡佢哋嘅招牌,覺得係好美滿嘅一餐。