2018-05-04
朋友想食川菜,於是就帶我嚟到銅鑼灣嘅渝痴漁醉。雖然餐廳唔算大,但座位寛敝,環境乾淨。食物選擇好多,有部分菜式可以選擇走辣,啱哂唔太食辣嘅朋友。我地點左一個水煮二人套餐($328),套餐包一款水煮菜、家常小菜、涼菜,兩個白飯、甜品同飲品。我地點了煮牛肉、宮保雞丁、同山椒木耳。另外我地嗌左重慶雞絲涼麵、一杯渝痴漁醉 ($58) 同Somersby Crush ($38)。山椒木耳:木耳爽脆配上酸辣汁同香菜,味道同口感一流。重慶雞絲涼麵:兩味涼菜非常開胃,涼麵嘅麻辣醬汁好惹味,麵質爽口彈牙。宮保雞丁個汁酸酸甜甜,丁點都唔辣。 雞丁唔會好乾,整體唔會太鹹恰到好處。水煮牛肉:麻辣熱湯味道香濃,牛肉嫩滑,煙靭嘅寛薯粉吸收麻辣湯精華,好好食!烤魚方面我們選了清江魚, 以蒜味煮法, 絕對適合唔吃辣的人。 魚肉清甜, 魚味唔算太重,所以配合蒜味煮法能帶出其鮮味。 個魚湯越煮越濃, 配白飯吃一流!渝痴漁醉:朋友嗌左呢杯Signature飲品,係用左橙酒同七喜。Somersby crush:而我就點左超大杯嘅Somersby crush,配辣野相當唔錯,而且兩杯飲品賣相都好有心思。晚餐奉上特色配菜, 一款是
朋友。
我地點左一個水煮二人套餐($328),套餐包一款水煮菜、家常小菜、涼菜,兩個白飯、 甜品同飲品。我地點了煮牛肉、宮保雞丁、同山椒木耳。另外我地嗌左重慶雞絲涼麵、一杯渝痴漁醉 ($58) 同Somersby Crush ($38)。
山椒木耳:木耳爽脆配上酸辣汁同香菜,味道同口感一流。
宮保雞丁
晚餐奉上特色配菜, 一款是炸蠶豆另一款是紅莓乾。 兩者都很特別。
呢度嘅食物質素唔錯,價錢方面合理。地點方便就腳,餐廳環境舒服。下次一定會再嚟!