2021-12-06
又喺一個星期五,係出街搵食的日子。行過銅鑼灣,忽然諗到已經好耐冇食川菜,即刻上OpenRice睇吓有乜嘢介紹,見到呢間川滿居食評幾好,咁啱又喺附近,就上去睇一睇有冇位。咁好彩我哋到的時候啱啱有人埋單,咁就俾我哋攞到位坐低喇。平時食川菜我哋多數會揀烤魚,但係今晚就想食第啲嘢。餐牌上嘅選擇唔算太多,但係比較出名嘅菜式都有。老公話好肚餓,所以我哋嗌咗一個水煮魚,一個孜然羊肉,半隻片皮鴨。老公係個需要澱粉質的人,所以最後仲加咗個羊肉炒麵。水煮魚一上枱我就知道大劑,咁大碗嘢一定食唔晒。水煮魚用嘅係鱸魚,份量非常多,魚肉非常甜美鮮滑。配料方面有芽菜,雲耳,金針菇,同芹菜,墊底仲有甚多薯粉,早知喺咁就唔需要再叫個炒麵。跟住上嘅係孜然羊肉,仲跟埋六塊麽麼皮。孜然一向係我非常喜歡的調味料,呢碟羊肉亦都炒得非常有鑊氣,我會強烈推介俾鍾意食羊肉的人。接住上嘅係半隻片皮鴨。諗唔到半隻鴨嘅份量有咁多,跟埋仲有十塊麽麽皮。片皮鴨嘅味道唔錯,啲麼麽皮亦都做得非常之薄,比其他嘅餐廳做得好。其實我哋今晚叫嘅兩個餸都有麽麽皮,係我哋嘅失策,加上每一個餸嘅份量都好多,四個人食我覺得都足夠。上羊肉炒麵時,我已經飽到食唔落,所
上羊肉炒麵時,我已經飽到食唔落,所以淨係食咗一啫麵叫做試味,真係佩服老公仲可以食到兩碗麵,其他嘅就打包攞返屋企。
雖然係即興嘅決定,但係我對呢間餐館嘅食物非常之滿意。仲有一樣嘢要講嘅就係佢哋的服務非常之好,睇得出係非常之有心將餐廳做好的年青人。價錢方面亦都非常老實,坦白講,我哋今晚叫嘅四個餸足夠俾四個人食,所以喺間CP值高嘅餐廳,喜歡食川菜的朋友不妨去試試,話唔定都似我一樣有個意外嘅驚喜!