Restaurant: Hotspot
Terms & Details:
去咗呢間以旅遊做主題嘅火鍋店,餐廳劃分咗用唔同國家做主題嘅座位區,氣氛裝潢截然不同。我哋就坐喺中國風嘅區域,中式木枱凳仲有屏風,環境舒適。可能因為位處銅鑼灣核心地段,價位本身唔算平,但勝在唔同時段都有折扣優惠。秘製消暑椰漿雞濃湯鍋 $298呢到有好多款唔同湯底揀,款款都好有特色,我哋就揀咗餐廳其中一款招牌雞湯底,用咗高質嘅三黃雞熬製,雞湯呈金黃色,非常吸引,加埋大量椰子仲有椰漿,湯頭勁鮮甜兼夾有香濃嘅雞味同椰子味。未開始打邊爐之前飲一碗真係超窩心。而且雞肉都好嫩滑鮮甜。蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)$298火鍋料方面當然唔少得牛肉,叫咗份牛頸脊,食落雖然冇咩煙燻味,但牛肉好腍嫩,油脂分布平均,肉香同油香並重。牛舌片 $98另外叫咗牛舌片,上枱嘅時候有乾冰營造出煙霧離漫嘅效果,打卡一流。牛舌片份量唔算多,但口感非常之爽彈冇筋。餃子拼盤 $148餃子拼盤有成5款餃子,款款多好有特色,好似蟹黃豚肉餃、黑松露蟹肉餃、白松露野菌豬肉餃、韭菜豬肉餃咁,而且餃子皮夠滑夠薄。最鍾意蟹黃豚肉餃,橙紅色嘅餡料勁吸睛,蟹黃味好香濃,肉餡實淨足料。豐盛蔬菜拼盤 $128蔬菜拼盤有好多款唔同嘅蔬菜,好似油

秘製消暑椰漿雞濃湯鍋 $298

蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)

牛舌片 $98

餃子拼盤 $148

豐盛蔬菜拼盤 $128
蔬菜拼盤有好多款唔同嘅蔬菜,好似油麥菜、蘿蔔、娃娃菜、木耳、南瓜、蕃茄、金菇等等,非常豐富。

竹蔗茅根 $78
打邊爐當然唔少得要飲嘢,呢度嘅飲品配合返旅遊嘅主題,用一個地球儀形狀嘅壺去裝,非常有心思。我哋叫咗竹蔗茅根,清甜解渴又消暑,飲一啖咩熱氣都冇晒。

火鍋隨意門 (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室