2024-07-30
星期五happy hour約朋友食好啲,今次去咗銅鑼灣呢間樓上開業不久的特色創意意日料理酒吧. 環境以黑色光滑材料做主調夠晒時尚型格,餐廳中央放置特色的煙霧藝術裝置菜好有禪意,樓底高空間咁十足配合柔和燈光令人放鬆. 菜式精緻別出心裁絕對可以為味蕾帶來獨特而又滿足嘅體驗. 侍應上菜時仲好細心講解每道菜式的材料及烹調手法非常讚. 除咗食物,調酒師亦悉心調製出多款雞尾酒配合不同菜式更加提升味道層次. 美酒配佳餚,聚會必選. ⭐️Jam and blossom 呢杯mocktail 味道富有層次,入口後先感受到淡淡的桂花清香以及糯米香氣,之後迎來甜甜的士多啤梨果醬,感覺幸福. ⭐️Salt Babe醃製青檸加上杯邊的鹽零舍出眾好有咸香,基酒用上陳皮釀製的氈酒,蜂蜜與梨酒的果香混合好香甜,咸甜交替互相平衡. ⭐️Tuna tartare 吞拿魚他他吞拿魚他他肥美份量不少,配合牛油果果蓉,混合經特色調製嘅本地辣椒醬幾清新又惹味,或可配搭脆炸米子同紫菜片,係一個好開胃可口嘅前菜. ⭐️Uni lobster bisque arancini 北海道海膽龍蝦汁芝士意大利飯球餐廳招牌前菜. 呢個好特別,係新鮮原隻
⭐️Jam and blossom
⭐️Salt Babe
⭐️Tuna tartare 吞拿魚他他
餐廳招牌前菜. 呢個好特別,係新鮮原隻龍蝦煮成嘅湯調製成意大利飯球,裹上車打芝士一齊炸,面層鋪上鮮甜北海道馬糞海膽,創意十足. 大愛!
⭐️Crispy short rib 香脆牛小排
牛坑腩肥瘦比例剛好,外層焦脆但內裏保持鮮嫩,沾上紅酒山楂汁及香草醬酸酸甜甜好開胃. 墊底仲有燒過嘅牛油薯蓉好棉滑.
⭐️Butter sake clams pot 牛油清酒沙白鍋
用牛油及清酒煮成的沙白好新鮮大隻, 另有薑絲及洋蔥等配料增添香氣. 慢煮年糕好煙韌充分吸收湯底精華好鮮.
全晚用餐體驗好好,食物質素令人驚喜,估唔到係普通西餐廳價錢就食到咁高質嘅創意fusion菜. 約朋友一定係首選.