2022-12-21
呢幾日寒流到港,要食番啲熱辣辣嘅野。如果吾想又係打邊爐咁普通,呢個一人一蒸氣鍋係一個不錯嘅選擇,自助即蒸即食,嘅可保持食物溫度,又可食到食物原汁原味。餐廳位於銅鑼灣謝斐道樓上。一排長長座位之間,可以隨時放下竹簾,嘅可用作分枱之用,亦可保持社交矩離。點餐可以QR code 自助落單,亦設有自助調味料專區,非常方便。餐廳提供多款一人蒸氣鍋套餐,價錢由HK$218 至 $598 不等,另有加一服務費。套餐基本上有 刺生、炸物、海鮮、丸類、肉類、蔬菜及甜品。不同套餐主要分於海鮮種類。最後並可選配粥底或麵,米線等。我們都選了《內務總管》($288),海鮮包括有蝦、鮑魚、元貝、蜆及蟹半隻等。家姐選米線、我選了粥底。粥底的話,店員會先加入南瓜及芋頭肉。枱面會有蒸煮時間參考圖,及有計時功能,咁就可以蒸得啱啱好嘅海盟鮮了。海鮮都十分新鮮,丸類出奇好味 。另外,亦有提供單點各款海鮮,例如象拔蚌、瀨尿蝦及龍蝦等。肉類更有韓牛、澳洲和牛和多款特色丸類等配料,供客人加配。我們都加了一份小蟶子($28)。客人可按照自己喜愛去蒸著各款食材,當食完所有食材之後,店員會拹助加入粥底及壓散之前加入之南瓜及芋頭,再大概加熱
客人可按照自己喜愛去蒸著各款食材,當食完所有食材之後,店員會拹助加入粥底及壓散之前加入之南瓜及芋頭,再大概加熱2-3分鐘便可以享用,確實十分甜美。至於米綫就會加入特製湯底,味道亦相當不錯。