2022-10-25
平時返工多數都會同同事過黎登龍街食飯,今晚去到永光中心樓上既花宵日式居酒屋,靜靜地同朋友坐低傾下計,食物種類都幾多選擇,而且價錢親民,一於試多幾款先得🌟花宵刺身拼盤 ($368)呢個花宵刺身拼盤有5款時令剌身,今日有魚類有貝類啱哂我,師傅揀左鰤魚、真鯛、甜蝦、帆立貝同炙燒拖羅,由較為淡味既鰤魚同真鯛開始食,帆立貝厚肉爽彈,最驚喜係炙燒拖羅,炙燒過後逼出油脂,入口即溶😍😍🌟酒煮鮑魚 ($88)酒煮鮑魚非常入味,預先切好四件好方便,肉質軟嫩且有嚼勁👍🏻👍🏻👍🏻🌟鹽燒油甘魚鮫 ($168)平時係出面好少食魚,朋友推介我要試下油甘魚鮫,魚皮燒到好香脆,魚肉嫩滑多汁唔會有細骨,點埋酸汁一齊食更能提升魚既鮮味😚😚😚🌟櫻花蝦多士 ($58)呢個櫻花蝦多士係限定新品,先將蝦膠放係麵包面,上面再加櫻花蝦一齊炸,口感層次非常豐富🌟野菜𩶘魚稻庭烏冬 ($88)私心推介大家一定要叫呢個,記得book位前預留訂呢個魚湯烏冬,湯底用上大量魚骨同魚頭熬製而成,湯底呈奶白色,無添加其他食材同味精,趁熱飲返碗湯暖胃,稻庭烏冬煮到剛剛好夠彈牙,吸收哂魚湯既精華,好想再encore呢個😍🌟焦糖菠蘿 ($58)見到餐牌有個焦
🌟花宵刺身拼盤 ($368)
🌟酒煮鮑魚 ($88)
🌟鹽燒油甘魚鮫 ($168)
🌟櫻花蝦多士 ($58)
🌟野菜𩶘魚稻庭烏冬 ($88)
🌟焦糖菠蘿 ($58)
見到餐牌有個焦糖菠蘿好吸引,忍唔住叫左一客試下,菠蘿香甜多汁,上面加左砂糖燒到焦糖狀,脆卜卜咁幾好食😋
甜品: 日式芝士蛋糕
店長超好人請我地試下佢地自家製既日式芝士蛋糕,上面加左少少藍莓醬,口感輕盈不油膩,高質😚😚😚