2023-07-13
大壹燒鵝呢幾年好多美食陸續進駐銅鑼灣登龍街,其中代表香港本土美食文化嘅,應該要數到呢間『大壹燒鵝』。呢晚行完街,老公話想食燒味,我二話不說就帶佢泥呢度。係門口攞左位,等左陣就可以入座。坐低之後,當然即刻睇下餐牌先啦。我地就叫左『肥叉瀨粉』,『燒鵝燒腩仔飯』。先講個『叉瀨』。肥叉燒肥瘦適中,咬落去一啲都唔乾唔柴,配埋蜜汁一啖放入口,再加埋一啖瀨粉,簡直係美味無窮。連阿女都讚不絕口。燒鵝同燒腩仔都毫不遜色,兩款燒味都做到皮脆肉嫩,原完發揮到港式燒味既精髓。總的來說,都好滿意呢間燒味既水準,絕對係水準以上,有機會一定會再番泥食過。燒味舖好多時都係坐得比較狹窄,但係大壹燒鵝嘅位置,坐得比較寬敞,而且有不少座位。所以就算要帶埋小朋友去食,都係一個唔錯嘅選擇。不過平日嘅夜晚都滿座,建議可以早少少去食😍😍😍😍
坐低之後,當然即刻睇下餐牌先啦。
我地就叫左『肥叉瀨粉』,『燒鵝燒腩仔飯』。