2024-07-12 93 views
餐廳:船渦地址:銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓一向鍾意食海鮮蒸鍋的我,放工就建議同事去食「一人一鍋」蒸氣火鍋,當然係選擇正確啦🤣餐廳環境設計優雅,坐得舒適!日式捲簾裝修獨特,隔開不同的食客,私隱度高👍呢度有不同的套餐,自行掃QR code 就可以落單,非常方便!我哋揀咗個名都幾得意嘅「九品芝麻」套餐😁~沙律及炸物係等緊食蒸鍋嘅時候先食蟹籽青瓜沙律同章魚燒,呢個安排真貼心,水準也高😃~海鮮用$1加購買兩隻鮑魚,冇可能唔叫🤣兩隻鮑魚都真材實料夠新鮮,咬落口有嚼勁;蜆同蚌份量不少,均有鮮味;蝦有三大隻,肉質彈牙及鮮甜;魚片有四塊,質地軟嫩,能吃到魚的鮮味😁~美國肥牛兩款肥牛都質地柔嫩,總共有四大片,肉汁豐富,口感嫩滑,鍾意食牛的我梗係唔放過啦!~三寶丸三種款式,包括有薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸同我最鍾意食嘅牛骨濃汁牛丸,因為一咬落去就爆汁,超好味😋~蔬菜拼盤蔬菜款式多,色彩繽紛,有冬菇、粟米、翠玉瓜、金菇、娃娃菜、南瓜等,我特別鍾意食粟米同娃娃菜,很甜美😃~蟹膏蟹肉粥真係有蟹膏同蟹肉,加上之前蒸海鮮的精華,鮮甜濃郁非常美味,份量大約有兩碗,食完超滿足❤️~甜品我揀了芒果雪糕糯米糍,個人覺得
餐廳:船渦

~三寶丸

~蔬菜拼盤

~蟹膏蟹肉粥

甜品
我揀了芒果雪糕糯米糍,個人覺得打完邊爐或者食完蒸鍋一定要食少少甜品先至係最完美☺️

整體來講,呢度食材用料新鮮,套餐又幾豐富,即係沙律、炸物、海鮮、肉類、蔬果、主食同甜品都有,值得一試😁另外每張枱上都貼了標明每一款海鮮或食物的蒸鍋建議時間,呢個做法我幾欣賞👍