2025-01-31
今日同朋友去咗銅鑼灣一間好出名嘅鐵板燒,果然係與眾不同,煮法都同我平時食嘅鐵板燒係不一樣的,每一款嘅菜式我都非常滿意,所以介紹俾大家,食咗咁多樣嘢嘅廚師發辦,價錢都非常合理。佢嘅環境同裝修非常之欣賞,特別係滿滿嘅酒杯做擺設,每一隻酒杯都非常之精美,簡直就好似藝術品展覽一樣。前菜係一個刺身沙律刺身非常之新鮮,再配搭佢嗰個酸酸地嘅醬汁,簡直就係好開胃,而且佢嘅沙律菜都非常之爽口新鮮, 好欣賞。蒸蛋佢做得好特別,我見佢係一個湯匙嘅煮熱雞蛋落去,就已經變咗係蒸蛋啦,蒸蛋非常之夠熱,而且裏便鹹鹹地,面頭仲有少少嘅蟹籽,味道同口感都非常豐富。銀鱈魚非常之好味,而且肉質鮮嫩新鮮,銀鱈魚嘅面頭有少少芝士嘅醬汁,酸酸地,中和返銀鱈魚嘅魚油味,簡直係第一次食到咁樣嘅煮法。再加上一個菌類菇嘅配菜,實在太好味啦。濃雞湯煎魚翅廚師幫我發辦,第一次飲到咁濃烈嘅雞湯,而個魚翅係浸滿晒所有雞湯嘅味道,但係佢做得非常之好味道,有少少中式嘅感覺。龍蝦汁煮鐵板龍蝦好特別嘅煮法,用龍蝦汁去煮龍蝦,龍蝦煮得啱啱好,非常之新鮮,肉質又夠實,而且入晒味,果然係大廚煮法南非鮑魚第一次見到咁乾淨嘅鮑魚,我都覺得好特別,食落去嘅時候都好
前菜係一個刺身沙律
蒸蛋
銀鱈魚
濃雞湯煎魚翅
龍蝦汁煮鐵板龍蝦
南非鮑魚
第一次見到咁乾淨嘅鮑魚,我都覺得好特別,食落去嘅時候都好新鮮爽口,而且佢用返鮑魚嘅醬汁去做鐵板燒鮑魚,滿滿嘅新鮮味道,仲食咗佢嘅肝,煮得非常好好欣賞。
A4和牛鐵板燒
廚師幫我安排五成熟,我覺得非常之膩,煮法非常之好,仲有唔同嘅醬汁同埋Wasabi去配搭呢個和牛,大滿足呀。
炒飯加煎蛋
炒飯見到佢嘅煮法係非常之特別,就好似做一個飯團出嚟一樣,味道每一粒都滿咗醬汁,而且仲有一個特別嘅日本米去炒,實在太好味啦,再加上佢哋特別嘅煎蛋,呢個炒飯簡直係絕。
龍蝦湯
最後仲有一個龍蝦濃湯,湯已經煮到入晒味,而且仲有好大嘅龍蝦肉,實在太好味啦,仲有好鮮甜嘅龍蝦味,仲有少少麵豉湯嘅味道,裏面仲有海藻,全部都係我鍾意嘅。
焦糖雪糕
呢個雪糕我好欣賞,好黏稠,軟綿綿嘅感覺,而且好香嘅焦糖味,但又唔會太甜。
環境:非常之充滿日本色彩,而且日本嘅大廚實在係有心有誠意。
交通:非常之方便附近什麼交通都有。
服務:每一個人都感受到佢嘅誠意同體貼,非常之有禮貌,我好開心。