2024-08-07
👨🏻🍳三原 (Cubus) (銅鑼灣)📍銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖 「日籍師傅主理高級特別鐵板燒😋」 如果想要高級享受同試下特別D既食材/調味,三原鐵板燒都系一個幾好既選擇🤤門前已經有穿著和服既服務員做招待,當晚服務我地既女員工好似系日本人,和服、笑容、努力詮釋的廣東話,好可愛😝 主廚三原先生料理多年,經驗豐富,仲識小小廣東話😻餐廳設計高尚,以全吧枱設計,柔和燈光令人覺得relax,連洗手間設備都好friendly!! 今日朋友為我慶生,揀左$1880 Omakase set🤤 向付 (sashimi):本日の刺身 (Sashimi of the day) 👍🏻🍽️兵庫縣黃金武士真蠔 :以酸汁、柚子調味,酸甜開胃,蠔新鮮有甜味🤤👍🏻🍽️香川縣真鯛刺身 :配魚籽粉,小小咸香,首試幾惹味😋豉油以膏狀呈現,微甜更帶鮮!! 蒸物 (Simmered):👍🏻🍽️茶碗蒸 (比坊間更滑)加左水藻、三文魚籽、菇水藻幾特別,加埋蒸蛋,滑得黎,有小小啫喱感又有D脆脆口感。 進肴(Entrée):👍🏻🍽️風味細膩烤魚翅(Grilled Shark Fin in Creamy Chicken Soup)
📍銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖
「日籍師傅主理高級特別鐵板燒😋」
門前已經有穿著和服既服務員做招待,
當晚服務我地既女員工好似系日本人,
和服、笑容、努力詮釋的廣東話,
好可愛😝
主廚三原先生料理多年,經驗豐富,
仲識小小廣東話😻
餐廳設計高尚,以全吧枱設計,柔和燈光令人覺得relax,
連洗手間設備都好friendly!!
今日朋友為我慶生,
揀左$1880 Omakase set🤤
向付 (sashimi):
本日の刺身 (Sashimi of the day)
蒸物 (Simmered):
👍🏻🍽️茶碗蒸 (比坊間更滑)
加左水藻、三文魚籽、菇
水藻幾特別,加埋蒸蛋,滑得黎,有小小啫喱感又有D脆脆口感。
進肴(Entrée):
呢道不得了😆應該得三原有
魚翅發完,再系鐵板燒上煎,外層煎到香口,入面翅翅分明,好腍身🤤
雞湯高湯熬製8-9小時作芡汁,再加埋紫蘇花,更惹味!!
👍🏻🍽️大蜆、香菇 配海苔醬汁
超鮮甜大蜆!!
追肴 (Abalone) :
👍🏻🍽️青森縣蝦夷 (Steamed Ezo Abalone with Abalone Liver Sauce)
巨大生猛鮑魚!!配上薑汁蜆湯
‼️鮑魚肝‼️ (較濃味,建議後食),落左檸檬豉油落去煎🤤
‼️‼️少有餐廳/鐵板燒會留住鮑魚肝🥹
三原竟然有!!而且做到超鮮又滋味
焼肴 (Grill) :
👍🏻🍽️金目鯛配招牌醬汁(Grilled Amadai with Broad Bean Sauce)
鐵板燒至金黃,魚皮脆香,魚肉鮮嫩,仲啖啖肉,就咁食都好夠味🤤🤤
再配埋白汁蘑菇醬,又有另一番滋味。
‼️(期間限定)‼️強肴 :
👍🏻🍽️斑馬瀨尿蝦
超爆多膏!!好口感好特別🥹
配上檸檬奶油醬汁,好惹味,好想encore!!
比起平日鐵板燒必食既龍蝦又多一個選擇🤤
主菜 (Main):
👍🏻🍽️厚燒和牛 (Wagyu Beef Tenderloin Thick Cut)
好似話系橄欖牛,以橄欖果實飼養的牛。
雪花分布平均,咬落口感好軟嫩多汁🤤
肉香非常濃郁!!
配有8款調味:燒肉汁、酸汁豉油、昆布鹽 、鹽、黑胡椒、六子蒜、洋蔥絲
必試昆布鹽‼️超惹味🥹
御飯(Rice):Foie Gras Teriyaki Donabe
香物(Pickles):Japanese Pickles
‼️👍🏻🍽️鵝肝炒飯‼️
又系三原獨有😆
食過咁多間鐵板燒最特別,又好食🥹
鵝肝香郁,米飯粒粒分明仲要有D濕潤吾乾身!!
止腕 (Miso Soup):
👍🏻🍽️赤麵豉香菇海帶湯 Red Miso Soup
好似話赤麵豉比普通麵豉鹹小小,不過飲落都吾覺得好咸,算味濃足料🤤
水菓子 (Dessert):
👍🏻🍧芒果奶凍
超甜芒果!!🥹好好食omg!!
奶凍重奶,綿軟細滑,芒果醬都好好味🥹
好滿足!!
三原算系高質得黎又幾特別既鐵板燒,
無論環境、服務、師傅經驗、食物,都系上上級😆
難怪平日都full booking🥲
#三原鐵板燒 #teppanyakimiharagoten #三原 #香港鐵板燒關注組 #香港鐵板燒 #arigato_銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #香港美食