2022-06-01 29 views
今個週末同女朋友去開銅鑼灣行街,行到咁上下大家都想食日本野,所以附近搵下有無居酒屋可以坐下食下野傾下計。係時代廣場附近行行下真係見到有間居酒屋,見門口幾光鮮,望入去裝修又幾有特色所以入左去試😍坐低之後睇下個menu,食物種類都好多😋。有刺身,卷物,前菜沙律,串燒,主食,料理同炸物等等。另外,緊係有居酒屋唔少得既酒精類飲品。點完菜之後就慢慢欣賞下店內既佈置。店內裝修方面都好有特色同格調,門口旁上有幅大油畫,一邊牆上掛住個酒架,對面牆亦掛滿了一排的小油畫😍非常吸晴~前菜沙律我地叫左漬物盛同一口酒盜芝士。漬物盛有泡菜,醃牛蒡同芥末八爪魚。食完個前菜之後好開胃,尤其係芥末八爪魚好重芥末味,食完好醒神😋一口酒盜芝士有三層口感,最底係脆卜卜既”中”餅,中間係一片片既芝士,最上係好有咸香味既魚肉臟。三樣野夾埋一齊食又幾match,如果就咁食最頂層既魚內臟可能會偏咸,但係夾埋最底既中餅就可以中和返,再加上中間既芝士味好重,唔會比其他兩層既味道蓋過左👍好少餐廳有雞皮餃子食,因為都比較花功夫。難得呢到有得食,緊係要試下。雞皮本身都落左調味料燒,燒完再包餃子餡,所以唔同一般既餃子,唔洗點醬油都夠晒味😋串燒我

串燒我地叫左串燒雞皮同大蔥雞。上菜時,店員好有心咁介紹,雞皮係採用新鮮雞皮(每朝從本地街市既雞檔買),而且燒得好脆口仲好有鹽燒既咸香口感🤤。另外賣相都好特別,用2枝竹籤撐開黎燒,令到雞皮唔會卷埋,食起黎有薯片既感覺😆大蔥雞落左少少黑椒黎燒,火候適中唔會overcook,而且雞肉都滑唔”鞋”口👍

燒飯團食得出落左d醬油黎燒,配埋下面既紫菜一齊食好match😋

甲羅燒真係值得推介💯首先可以將飯放上紫菜面(飯上面已有不可缺少既飯素😍),然後再將蟹膏同蛋黃攪拌,再畢一羹濃郁既蟹膏放係飯上面,就變成蟹膏飯團😋

呢間居酒屋好舒適,而且環境衛生好好,適合放工一族或者想搵個地方飲酒傾計👍地點又方便,近時代廣場。另外,價錢性價比高,食物質素好,用料新鮮💯

見到餐廳嚟緊6月會搞一場清酒夜宴,見到menu好吸引,鐘意飲酒既朋友黎緊可以試下👍