2023-07-16
今年生日 👦🏻 用心搵左樓上私房菜~餐廳位置不起眼,而內裡環境格調中西合璧。餐廳經理𝖠𝖽𝖺用心為大家介紹每道菜式,原來主廚𝖠𝗓𝗆𝗂 𝖠𝗋𝗂𝖺𝗅𝖽𝖺來自印尼峇里🇮🇩,仲要係德國師承法國二星米芝蓮大廚,難怪整個法國菜感覺偏東南亞𝖥𝖾𝖾𝗅😌𝑨𝒎𝒖𝒔𝒆 𝑩𝒐𝒖𝒄𝒉𝒆小小一口的前菜,全部都是自家醃製 (酸瓜/水瓜/矮瓜/鯛魚) 配上主廚最愛的檸檬汁,最底是東南亞特色的飛餅,入口清新開胃🌿𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅麵包似法國麵包咁脆脆的,橙色麵包係蕃茄味,入口淡淡🍅香味;黃色係檸檬牛油麵包,包邊好脆,但中間就十分鬆軟,口感好似食緊曲奇餅𝑪𝒂𝒓𝒂𝒃𝒊𝒏𝒆𝒓𝒐𝒔 𝑹𝒆𝒅 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏, 𝑪𝒉𝒂𝒎𝒑𝒂𝒈𝒏𝒆 +$98豪華版龍蝦濃湯🦞十分值得加錢大大隻西班牙紅蝦配上香濃龍蝦湯,味道好濃烈,好彩中間有牛油果𝗆𝗈𝗎𝗌𝗌𝖾🥑同檸檬汁中和濃度,而主廚利用椰子奶同牛奶代替奶油,十分健康!口感唔算細滑,而每一啖都有啲粒粒鞋鞋地嘅感覺,幾特別😝𝑶𝒔𝒔𝒐 𝑩𝒖𝒄𝒐 𝑹𝒂𝒈𝒖 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂人手搓麵粉,再用機壓成嘅意粉🍝,麵條深橙色全因只用日本蘭王蛋黃,完全感受到主廚對食物要求既執著🧑🏽🍳,食落幾煙靭彈牙。主廚選擇零脂肪阿根
𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅
麵包似法國麵包咁脆脆的,橙色麵包係蕃茄味,入口淡淡🍅香味;黃色係檸檬牛油麵包,包邊好脆,但中間就十分鬆軟,口感好似食緊曲奇餅 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒃𝒊𝒏𝒆𝒓𝒐𝒔 𝑹𝒆𝒅 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏, 𝑪𝒉𝒂𝒎𝒑𝒂𝒈𝒏𝒆 +$98
豪華版龍蝦濃湯🦞十分值得加錢
大大隻西班牙紅蝦配上香濃龍蝦湯,味道好濃烈,好彩中間有牛油果𝗆𝗈𝗎𝗌𝗌𝖾🥑同檸檬汁中和濃度,而主廚利用椰子奶同牛奶代替奶油,十分健康!口感唔算細滑,而每一啖都有啲粒粒鞋鞋地嘅感覺,幾特別😝 𝑶𝒔𝒔𝒐 𝑩𝒖𝒄𝒐 𝑹𝒂𝒈𝒖 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂
人手搓麵粉,再用機壓成嘅意粉🍝,麵條深橙色全因只用日本蘭王蛋黃,完全感受到主廚對食物要求既執著🧑🏽🍳,食落幾煙靭彈牙。主廚選擇零脂肪阿根廷牛肉慢煮12小時,肉質軟腍,煙燻嘅味道留存在口腔中。牛上肉有慢煮4個鐘車厘茄、砌到細細粒既三色椒🫑,配上醬汁酸酸甜甜,開胃又解膩 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑳𝒆𝒈 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕 𝑹𝒊𝒔𝒐𝒕𝒕𝒐
鴨肉低溫慢煮36個鐘,口感有啲乾柴,無想像中咁滑嫩。醬汁加左青檸汁,味道酸酸辣辣🌶️,好似食緊西檸鴨🤭。意大利飯無用牛油芝士忌廉,淨係用蔬菜湯去浸煮,味道偏酸,口感無咁Creamy但勝在夠健康🥬而蝦片就用越南米子代替,一樣香脆可口 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒚 𝑨𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕𝒊𝒏𝒊𝒂𝒏 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑨𝒏𝒈𝒖𝒔 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒆𝒏𝒅𝒆𝒓𝒍𝒐𝒊𝒏 (𝑴𝒆𝒅𝒊𝒖𝒎 𝑹𝒂𝒓𝒆)
高分菜式!牛里脊肉嫩粉紅色,肉質軟腍細嫩,調味剛剛好,唔蘸龍蝦醬汁都好好食,中間位置會再𝗃𝗎𝗂𝖼𝗒啲。仲有大大隻西班牙紅蝦🦐,啖啖肉!伴碟嘅薯蓉無加牛油忌廉,只有椰奶攪拌🥥,有陣啖啖椰香味。另外值得一提既係佢既菠菜,用左椰子奶、香茅、蒜蓉、薑等煮浸,好重蒜香同奶味,入口好滑嫰😍 𝑹𝒆𝒅 𝑺𝒏𝒂𝒑𝒑𝒆𝒓 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒆𝒅 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑩𝒖𝒕𝒕𝒆𝒓 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆
紅鯛魚調味比較少,感覺清蒸完再輕輕煎一煎。𝖠𝖽𝖺推介食得辣可以一試佢地自家醃製既泡菜,真係好辣🥵,食得辣既👦🏻反而覺得酸多過辣。仲有炸脆芝士,有陣焦燶味,入口十分香脆!仲有自家醃製既蘿蔔、白蘿蔔、酸瓜等,十分健康又豐富既配菜。 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒏𝒂 𝑹𝒐𝒕𝒊
只要點呢個甜品,主廚會即場拉薄餅皮🫓,搓好先返去煎。酥脆既煎餅夾住香蕉,配埋芒果𝖲𝗈𝗋𝖻𝖾𝗍、百香果醬、少許檸檬汁,酸酸甜甜唔會太膩。最重要係主廚會為生日既朋友仔畫公仔伴碟❤️好靚靚! 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 +$38
應該係今晚唯一一款無用檸檬汁既菜式😂,一樣使用日本蘭王蛋製作,色澤偏橙黃,入口香滑帶微微啡香~不錯! 𝑻𝒆𝒂
有8款不同風味茶包選擇,遠至英國紅茶,近至峇里風味都有🍵
今晚整體上都好高分~主要係主廚對食物要求嚴謹,係法國菜上加添自己個人特色風味👍🏻多數既食材都選用高品質同埋自家醃製,難得食到一餐好飽既法國菜同時又無罪惡感😋。性價比高,晚餐每位由$598起,而且經𝖮𝗉𝖾𝗇 𝖱𝗂𝖼𝖾訂枱,即可免費獲贈一客𝑶𝒔𝒔𝒐 𝑩𝒖𝒄𝒐 𝑹𝒂𝒈𝒖 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂
𝑳𝒆 𝑪𝒉𝒆𝒇𝒆𝒕𝒓𝒊𝒂
🍴銅鑼灣新會道4號4樓
💰平均消費 𝗛𝗞𝗗𝟳𝟱𝟬
💓 豪華版龍蝦濃湯, 煙燻阿根廷黑安格斯牛里脊
𝖳𝖺𝗌𝗍𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
𝖲𝖾𝗋𝗏𝗂𝖼𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎