2024-05-28
日式居酒屋就去得多,原來仲有韓式居酒屋🇰🇷好似係銅鑼灣時代廣場呢間SUL JIB就有好多款韓國菜同酒類飲品,可以同朋友食吓嘢、飲杯酒,過一個好chill嘅晚上😎😎餐牌有幾款套餐,一個套餐就可以試勻炸雞、煎餅、醬油海鮮、牛肉鍋等經典菜式,唔怕選擇困難😆餐廳環境舒服雅致,仲可以book半開放包廂聚會。🥗韓式前菜🦐醬油帶子配紫菜、醬油蝦除咗醬油蟹,醬油醃其他海鮮其實都幾好食😋醬油入味但唔會太鹹,唔會搶去海鮮本身嘅鮮甜味。蝦頭爆晒膏好香🤩🤩帶子夾埋紫菜一齊食,有啲日式卷物感覺。🥩首爾牛肉鍋食完其他菜式先再上牛肉鍋,keep住熱辣辣咁食🔥店員會幫忙係鐵鍋上烹製牛肉,肉質軟滑,甜甜地好易入口😙另外仲有唔少菇菌。🥓辣韓國五花肉五花肉用鐵板上,可以用生菜包,味道唔會太辣,幾香口,不過乾身咗少少。🦑海鮮煎蔥餅好大碟👏🏻用魷魚、蟹柳等做成煎餅,面頭灑上大量脆口白飯魚,脆卜卜好香口😛🥟首爾蒸餃經典韓式餃子口味,不過要趁熱食,放涼咗個皮會有少少乾。🍗韓式甜辣炸雞甜甜辣辣嘅味道加上香脆口感,送酒一流🤪🍹Snowing Night、Lavender Seoul 127Cocktail用韓式燒酒調製,會有張卡介紹t
🥗韓式前菜
🦐醬油帶子配紫菜、醬油蝦
🥩首爾牛肉鍋
🥓辣韓國五花肉
🦑海鮮煎蔥餅
🥟首爾蒸餃
經典韓式餃子口味,不過要趁熱食,放涼咗個皮會有少少乾。
🍗韓式甜辣炸雞
甜甜辣辣嘅味道加上香脆口感,送酒一流🤪
Cocktail用韓式燒酒調製,會有張卡介紹tasting note,好似飲精品咖啡咁刁鑽🤣Snowy Night係用酒精濃度非常低嘅韓式清酒調製,入口幾乎無酒味,帶點檸檬味幾清新👍🏻紫色個杯就加入薰衣草糖漿以及紅酒,帶點花香。
人均消費:$730
推介指數(10分為滿分):7.5分